Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радиотеатърът" съвместно с Полски институт София представят "Крадецът на гласове" от Адам Бауман

Адам Бауман е полски театрален и филмов актьор, също и сценарист. Дебютира на 22 май 1981 г. на сцената на Театр Драматични във Варшава, в пиесата „Пеша“ на Славомир Мрожек. Като актьор печели награди през 80- тте година, а през 2000 година- трето място на конкурса за комедийни радиопиеси на Полското радио.
„Крадецът на гласове“ се отличава с тънко чувство за хумор и самоирония, вложено в монолога на главния герой. Параноичното раздвоение на интелектуалеца, съществувал по времето на соца, както и манипулациите на тоталитарната държава, съвсем нормално довеждат главния герой до лудницата.
„Гласът на човека е като линиите на ръката му. Всеки тембър има своята амплитуда, скала. Може да бъде описан, измерен, нарисуван. Човек рядко се замисля за това. „, казва крадецът на гласове.
И наистина със своите записи, предавани на тайните служби той манипулира доста човешки съдби, включително и своята.
„Моята професия на режисьор, споделя Георги Михалков, който е и изпълнител на главната роля, е всъщност манипулативна. Така че успях да вляза под кожата на крадеца, макар да не приличам на него. Поляците винаги са се чувствали граждани на света, те не страдат от балканското чувство за малоценност и затова се докосват до световните, човешки проблеми.“
Интересният текст, великолепната режисура на Георги Михалков, необичайната звукова картина, дело на Иван Драголов, както и силното, актьорско изпълнение на самия Георги Михалков, Росен Белов, Ани Вълчанова, Ива Караманчева ще поднесат на нашите слушатели един неповторим спектакъл в празничния ден.

неделя, 4 април, от 16.00 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени