Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия всеки вторник: „Упражнение по стил”: Света Чечилия Римска, покровителката на музиката

Св. Сесилия от Гуидо Рени
Снимка: Архив
В поредица от предавания ще ви разкажем за някои от известните християнски светци и посветените на тях произведения. Естествено, първо започваме със света Чечилия Римска, покровителка на музикантите и музиката. Мъченицата от III век често е изобразявана с меч и роза, с клавишен инструмент или с цигулка. Според легендата Чечилия съхранява дадения от нея обет за чистота и след омъжването си, дори обръща в христовата вяра своя мъж и неговия брат. Тримата имат мъченическа смърт в името на своята вяра. Пак според преданието светицата пеела духовни песни, докато отивала към венчилото. Това е причината, поради която е избрана за покровителка на музиката. И по-точно следният цитат от житието й: „Докато водели Чечилия към дома на нейния годеник под звуците на музикални инструменти „Cantantibus Organis”, тя горещо призовавала Бог и го молела да съхрани душата и тялото й неопетнени”. На латински език фразата „cantantibus organis” по принцип означава свирене на всички музикални инструменти.
Нетленното тяло на светицата е открито през 882 година в римските катакомбите, а папа Пасхалий I тържествено пренася мощите в храма на Трастевере, който приема името на светицата. Твърди се, че папата нарежда главата на Чечилия да бъде съхранена в манастира Санти-Куатро-Коронати, но когато през 1599 година мощите се отварят, главата се оказва на мястото си. Скулпторът Стефано Мадерно, който присъства на това събитие, е силно впечатлен и пресъздава в камък видяното. Оригиналът на скулптурата е в Санта-Чечилия-ин-Трастевере, а копието – в катакомбите Сан-Каллисто. Санта Чечилия е една от седемте жени, които заедно с Пресветата Дева Мария се споменават в римския канон.
От 1693 година благодарение на лондонското музикално общество 22 ноември се почита като ден на Санта Чечилия. Най-известните произведения по повод празника на светицата са написани от Йозеф Хайдн, Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

6 април от 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна