Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия всеки вторник: „Упражнение по стил”: Вдъхновяващият образ на свети Франциск от Асизи

Снимка: Архив
Вторият разказ в поредицата „Светците в музиката” е опит за пресъздаване в звук и слово на мистичния свят на свети Франциск от Асизи. Светското му име е Джовани Франческо ди Бернардоне, роден е вероятно в периода 1181-1182 година в Италия, и напуска земния свят на 4 октомври 1226 година в Асизи. Почитан е като закрилник на цяла Италия, на животните и природата. Дори на патронния му празник, 4 октомври, от 1931 г. по решение на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата се отбелязва Световният ден за защита на животните.
Свети Франциск е основател на ордена на миноритите (или по-малките братя на Христос), по-известен като Францискански орден. С този орден, чиито основни ценности са бедността и милосърдието, Франциск преобръща аскетичния идеал и отваря нова страница в историята на римската курия. До онзи момент отричането от света и обета за бедност на отделните монаси не представлява пречка за притежанието на земи от манастирите, а абатите и епископите да съперничат на кралете по богатство и разкош. Франциск превръща идеята за бедност в жизнен идеал, който идва от примера на Христос. Променя и смисъла на монашеството - няма нужда вече от отшелници, а от апостоли-мисионери, които се отричат от света, но в същото време остават в него, за да призовават хората към мир и покаяние.
Истинският образ на свети Франциск е забулен от множество легенди и предания, в които сериозен принос имат богословските съчинения и народната фантазия. Разказва се, че е роден в заможно семейство, но загърбва охолството и тръгва да разпространява Евангелието из народа. Франциск захвърля и удобните си дрехи и навлича груб чувал (затова традиционно се изобразява в семпла кафява одежда). Най-много са историите, в които се разказва за любовта на Франциск към животните. Един ден светецът заедно със своите спътници се озовава пред изпълнени с птички дървета. Всички спират и Франциск казва: „Почакайте, докато кажа няколко поучителни слова на моите сестри птиците”. Привлечени от гласа му, всички птици долитат и го заобикалят, а той им проговаря: „Сестри мои, вие дължите много на Бога и трябва винаги и на всяко място да Го възхвалявате, защото Той ви даде свободата да се реете в небето, Той ви облече… вие нито сеете, нито жънете, а Господ ви храни и ви дарява с реки и фонтани за жаждата ви, планини и равнини за подслон и високи дървета за гнездата ви. И въпреки, че не знаете да предете и тъчете, бог облича вас и вашите деца, защото Творецът ви обича силно и Той ви благославя щедро. Затова… винаги се стремете да благославяте Господа”.
Това е легендата, вдъхновила и Ференц Лист.

вторник, 13 април от 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна