Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Панорама на съвременната полска драма" Радиотеатърът съвместно с Полски институт София представя "Летен ден" от Славомир Мрожек

Снимка: архив
Полският писател-дисидент Славомир Мрожек е роден на 29 юни 1930 г. в Боженчин. Той е известен като драматург и прозаик, автор на пиеси на абсурда, сатирични разкази в стила на гротеската. Тематиката на творбите му е с философска, политическа и психологическа насоченост. До 1953 г. е бил карикатурист на популярното списание "Пшекруй". Първата му пиеса е "Полиция" (1958). Световна слава му донася пиесата "Танго" (1964).
През 1968 г. публикува протестно писмо против интервенцията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Живял е в Париж, САЩ, Германия, Италия и, най-дълго, в Мексико (оженил се е за мексиканка). Връща се в Полша през 1996 г. След инсулт получава афазия (не може да си служи с езика нито говоримо, нито писмено). След тригодишно лечение той все пак създава своеобразното си произведение "Балтазар" (автобиография, 2006 г.). Носител е на високи държавни отличия. Книгите и пиесите му са преведени на много езици.
Пиесата „Летен ден” отразява цял един човешки живот. Докато героите плават върху сал в открито море, ние можем да надникнем в самите себе си и да се опитаме да разберем накъде пътуваме.
Участват: Коста Цонев, Йосиф Сърчаджиев, Искра Радева.
Постановка – Минчо Събев.

неделя, 18 април, от 16.00 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени