Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия всеки вторник: „Упражнение по стил”: Средновековният мистик свети Бернар от Клерво

„Любовта е самодостатъчна; тя дарява радост сама по себе си. Тя самата е и мерило, и награда. Тя не търси извън себе си нито причините, нито следствията” – пише свети Бернар.
Снимка: Архив
Свети Бернар от Клерво (1090-1153) е френски средновековен мистик, класик на западноевропейското богословие, една от основните фигури в Цистерианския орден. Бернар е сред най-образованите хора на своето време, открояващ се оратор и проповедник с огромно влияние над съвременниците си. Вдъхновител e на Втория кръстоносен поход, един от авторите на устава на тамплиерите, основател на множество манастири в Западна Европа. Според него най-важната добродетел е смирението, а целта на човешкото съществуване е сливането с бога.
Роден е в замъка Фонтен дьо Дижон в Бургундия. Според семейно предание, преди неговото рождение благочестив човек му предсказва велика съдба. Бернар е третото от общо седем момчета в знатно семейство. Бащата Тесцелин Сор заема видни постове при бургундските херцози, а майката се е подготвяла за монахиня преди да се омъжи. Тя заедно с канониците от известното училище Шатийон сюр Сен, където е обучаван Бернар, оказват силно въздействие върху решението на младежа да се отдаде на монашески живот. Така на 23-годишна възраст той постъпва в цистерианския манастир в Сито, отличаващ се със сурова дисциплина, строго спазване на старите правила и наставленията на свети Бенедикт, според които безделието е болест на духа.
В 1115 г., по нареждане на своя абат, Бернар заедно с още 12 монаси цистерианци основават манастир на дивия горски бряг на река Об. Бернар кръщава мястото Clara vallis (Светлата долина) и оттогава имената Бернар и Клерво са свързани завинаги. Новият манастир привлича бързо много сподвижници, а самият Бернар става главна фигура в ордена.
В предаването ще слушаме ансамбъл „Органум” с фрагменти от ектенията в сутрешната служба за празника на свети Бернар, отбелязван на 20 август. 
 

вторник, 20 април, от 16.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна