Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Запазена марка Радиотеатър”: „Училище за жени” – запис от Златния фонд на БНР

Постановка на „Училище за жени”в театъра на Брест, Франция.
Снимка: Архив
Втората комедия на Молиер, която ви предлагаме е „Училище за жени” – композиция и постановка на Николай Осипович Масалитинов, играна с голям успех през 50 години на ХХ век. Това е студиен запис от 1955 г. (без допълнителна обработка), съхраняващ се в Златния фонд на БНР. Спряхме се на него, за да чуете едно от великолепните изпълнения на Констнтин Кисимов и да почувствате как се е играло през средата на миналия век.
„Училище за жени” е първото произведение, в което образите са типични за високата комедия – нов жанр, чието създаване принадлежи изцяло на Молиер.
Усилията на стария Арнолф да подчини младото момиче Агнес на деспотичната си воля се провалят. Загубата на Агнес е крах на илюзиите му и тежък удар за него. Непрекъснатите признания на действащите лица ги довеждат до заплетени ситуации. С чисто комедийни ефекти Молиер разкрива човешка глупост, самовлюбеност и скъперничество. Комедиографът използва несъответствие между намерението и средствата на комедийния герой, между желанията му и неговите възможности. Така той достига до крайната си цел – неговата комедия да бъде огледало на обществото, нарисувано от натура, качено и осмяно на сцената.

Студийният запис можете да слушате на 20 юли от 0.15 часа.
По публикацията работи: Мая Бениеш
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна