Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Запазена марка Радиотеатър”: Панорама на режисьора, сценариста и драматурга Ингмар Бергман

Снимка: Архив
Името на Бергман ще остане в историята на киното редом до най-големите гении на това изкуство - Федерико Фелини, Акира Куросава, Луис Бунюел, Микеланджело Антониони. Кариерата на Бергман започва през 1942 г. в театъра, който остава негова голяма страст. Първата му работа за седмото изкуство е сценарият за филма „Ярост” (1945). Той му донася международно признание. В следващия филм, по който работи - „Криза” (1946), вече е и режисьор. През 1955 година Бергман създава филма „Седмият печат”, едно от най-великите му творения. По негово собствено признание, благодарение на този филм се избавил от страха си от смъртта.
Както повечето режисьори, свързани с театъра, той работи с постоянна група актьори: Хариет и Биби Андерсон, Ингрид Тулин, Лив Улман, Макс фон Сюдов и Ингрид Бергман, знаменитата му съотечественица в „Есенна соната”. „Между мен и моите актьори се случват такива неща на такова ниво, че е невъзможно да се анализира” - споделя той.
След успеха му с прекрасния филм „Фани и Александър” през 1982 година Бергман внезапно напуска киното и се завръща в театъра. Творческото му наследство е огромно. По сцените на Швеция и по света е поставил над 70 спектакли по произведения на класическата и съвременна драматургия, реализирал е редица постановки за радиото и телевизията. Заснел е 46 филма, главно по собствени сценарии. Получава международен успех още през 50-те години на миналия век. Много от най-известните му филми ще останат в историята на киното като образци на съвършено владеене на психологизма и режисьорското майсторство.
Доброволното отшелничество на остров Фарьо и редките му появявания в шведската столица са част от образа му на загадъчен, избухлив и непредсказуем гений. На 80-годишна възраст той оправдава завръщането си в театъра и киното с думите: „Физически се уморих, но пък пустото любопитство не ме напуска.”
Ингмар Бергман се е женил пет пъти и има девет деца.
Умира на 89 години в Швеция на любимия си остров Форьо.
Мекия, златен, дъждовен и меланхоличен октомври Радиотеатърът е посветил на творчеството на великия режисьор, сценарист и драматург. Започнахме на първи октомври със спектакъла „Градът”. Режисьор - Асен Шопов.
Три поредни петъка: 15, 22 и 29 октомври са посветени на радиосериала „Из живота на марионетките”. Режисьор е Петър Дамянов, в ролите ще чуете Петя Силянова, Ивайло Герасков, Бойка Велкова, Атанас Атанасов и други.
Приятно слушане!
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени