Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заключителен концерт на десетия АмБъл фестивал на американска и българска музика в Първо студио на БНР

Заповядайте на 17 октомври от 19.00 часа
Ще имате удоволствие да слушате съвременна музика от български и американски композитори – проект на Джефри Дийн.
От 1998 насам фестивалът събира в София музиканти от САЩ с техните български колеги за премиерни изпълнения на нови и непознати творби, предимно от американски и български композитори.

Програмата включва:
• Балкан дръм диалог – „Сплеш” среща „Акцент”
Перкусионните ансамбли „Сплеш” (Румъния) и „Акцент” ще изпълнят творби от Р. Бальозов, Л. Денев, А. Фол, С. Райх, М. Форд, Дж. Спиърс, Дж. Кейдж.
• „Кобра” в памет на Юлия Ценова и Румен Тосков
Участват: Лора Гайър (САЩ), Херардо Флорес-Пачеко (Мексико), Антони Дончев, Георги Дончев, Иван Христов, Венцислав Диков, Росен Захариев, Валентин Геров, Андриян Первазов, Михаил Големинов, Румен Бальозов, Джефри Дийн. Ще изпълнят групови импровизации по COBRA на Джон Зорн.

Входът, както винаги е с много усмивки и добро настроение.

Концертната дейност на Джефри Дийн обхваща Европа и Северна Америка, като някои от по-важните му изяви са в Холивуд Боул, Таун Хол в Ню Йорк, Opera Bastille в Париж и Gasteig в Мюнхен, както и на фестивалите в Интерлокен, Боудън, Килингтън (САЩ), Орфорд (Канада), Алдборо (Великобритания) и Скопие (Македония).
В България той се изявява като солист със Софийската филхармония, „Софийски солисти”, Пловдивската филхармония и др., и като камерен изпълнител в квартетите „Димов” и „София”. Заедно с арфистката Анна-Мария Равнополска изнасят концерти като дуо.
Неговите интерпретации са излъчвани по нюйоркското радио WQXR и Национален телевизионен център в САЩ, Deutschlandfunk в Германия, БНР и БНТ. Джефри Дийн е лауреат и носител на първа награда от конкурсите на Американската федерация по музика (САЩ, 1989) и „Светослав Обретенов” (България, 1996).
Той е един от основателите на Американския университет в България и ръководител на катедрата по изкуства в университета от 1996 г. Създател е и художествен ръководител на ежегодния фестивал — „Седмица на американската музика в България”.
Освен многобройните концерти, които изнася в Европа и Америка, той представя световни и национални премиери (в САЩ, България, Франция и Финландия) на над сто и седемдесет нови солови и камерни творби. Между издадените записи на Джефри Дийн (като солист) са „Севдана: Български творби за виолончело” и Концертиното на Лазар Николов (с Пловдивската филхармония под диригентството на Георги Димитров).
По публикацията работи: Елиана Захариева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна