Джаз клуб

четвъртък
от 23.00 до 24.00 часа
Специализирано джаз-предаване на програма “Христо Ботев”, съдържа:
• Музика, подбрана измежду класическите образци, до най-новите, авангардни тенденции в жанра.
• Конкретна информация по темата.
• Авторски коментар.
Шейсетминутният формат на “Джаз клуб” позволява да бъдат излъчвани грамофонни и CD албуми в пълния техен вид - така се задоволява естетическата потребност на слушателите меломани. Особеност по отношение на подбора в музиката на “Джаз клуб” е, че тя рядко дублира продукцията, предлагана в българските музикални магазини, разчитайки на уникалността в богатия фонд във фонотеката на Българското радио и в личните колекции на почитатели на жанра - приятели на предаването.
Последната седмица на месеца - запис от концертите на Биг бенда на БНР.
Екип: Кристиян Бояджиев, Мая Райкова

Публикации

Площад Вандом

Посвещения от площад „Вандом“

В„Джаз клуб“ имате възможност да чуете композиции на Джон Люис, Ръсел Феранте, Боб Минцър, Боб Джеймс и Томи Малм; изпълнения на американските формации „Боб Минцър бенд“, квартет „Йелоуджакетс“, полската певица Зосия Карбовиак и сборен ансамбъл, под..

публикувано на 18.03.21 в 11:50
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон..

публикувано на 04.03.21 в 12:35

Скот Кинси, Завинул и Луниваз

"Джаз клуб" представя пиеси от албум, посветен на музиката на Джо Завинул – “We Speak Luniwaz”. Това са пиеси, създадени от Завинул и съвременни творби, замислени и изсвирени в неговата стилистика; композиции, на които музикалният говор е на езика на..

публикувано на 04.02.21 в 15:30
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист..

публикувано на 21.01.21 в 09:15
Боб Минцър

Музикален размер XL

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band.  Десетилетия наред саксофонистът е..

публикувано на 14.01.21 в 09:00
Бени Голсън

Посвещения - 2

„Джаз клуб“ отваря врати с изпълнение на „Манхатън Трансфър“. Вокалната формация от Ню Йорк изпълнява сложната композиция „Аз си спомням Клифърд“. Саксофонистът Бени Голсън я написва през 1957 година, в памет на отишлия си 25-годишен талантлив тромпетист..

публикувано на 02.12.20 в 18:00
Хърби Хенкок

Пиеси с посвещения

В цикъла „Пиеси с посвещения“ на „Джаз клуб“ имате възможност да чуете авторски творби на Васил Пармаков (“Хуанамария“), Вини Колаюта („Брус Лий“ и „Блус на Джон“), Питър Ърскин, („България“), Боб Джеймс и неговата композиция „Себастиан“, посветена на..

публикувано на 19.11.20 в 10:14
Джако Пасториъс, Амстердам, 1980 г.

Джако

Днешната среща в „Джаз клуб“  е наситена с композиции, създадени в чест на Джако Пасториъс. Имате възможност да чуете пиеси, сътворени в различни десетилетия от признателни нему колеги: тромпетистът Майлс Дейвис, който заедно с Маркъс Милър изпълнява „Mr...

публикувано на 12.11.20 в 08:45
Луси Удуърд

Към „Банско джаз“ с Луси Удуърд

Добре дошли в „Джаз клуб“ отново. Първото изпълнение е на групата Chris Grey & The Blue Spand и тяхната гост-изпълнителка Луси Удуърд (Lucy Woodward). Във второто десетилетие на най-новия ни век се засили интересът и на специалисти, и на публика към..

публикувано на 22.07.20 в 09:05

Завръщане към спомена с Лайла Биали

Джаз клуб ви посреща с „ Монолит “, композиция на Лайла Биали ( Laila Biali ) . Това е втората поред пиеса в нейния албум “ Out of Dust ” – „Изтупване от праха“, ако следваме английския идиом. Заглавието може поетично да изразява и „Завръщане към..

публикувано на 10.07.20 в 15:30