Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на Биг Бенда на БНР на 11 ноември в Първо студио

Концертът ше се излъчва от 19.00 часа директно по програма "Христо Ботев" на БНР и в сайта на БНР.
Снимка: Архив

Биг Бендът на Българското национално радио е един от шестте музикални състава на обществената медиа. 50-годишната история на Бенда започва с диригентите Жул Леви, Емил Георгиев, Милчо Левиев. Вили Казасян е диригент, композитор и аранжьор в продължения на няколко десетилетия. Янко Миладинов дирижира оркестъра през последните 15 години. От октомври 2010 начело на бенда е Антони Дончев.
Историята помни легендарни музиканти в тази формация - инструменталисти като Людмил Георгиев, Данчо Капитанов, Морис Аладжем, Тончо Русев, Дечко Делчев, Димитър Симеонов, Недко Трошанов…
С този оркестър са започнали своята кариера и най-големите звезди на българската джаз и поп музика.
Основната дейност на Биг Бенда на Българското национално радио е да реализира записи за музикалния фонд на радиото. От началото на създаването му през 1960 до днес, Бендът е записал над 1000 поп и джаз пиеси от български и чужди автори. Много от концертите му са пряко предавани по телевизията.
От 2001 съставът участва на ежегодните международни джаз фестивали в Банско. В 19.00 ч. на 11 ноември 2010 година в І-во студио на БНР ще се срещнат джаз и поп музика, певци и инструменталисти, които със своето творчество са писали историята на българската популярна музика през годините. Те ще ни разведат с музика из необятния океан от български и световни хитове и шлагери.
Ще се опитаме да проследим миналото, настоящето и бъдещето на Биг бенда на БНР. Пред талантливите оркестранти ще застанат диригентите Милчо Левиев, Янко Миладинов, Антони Дончев, и солистите Стоян Янкулов–Стунджи, Христо Йоцов, Симeон Щерев, Теодосий Спасов, Михаил Йосифов, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Петя Буюклиева, Ани Върбанова, Васил Петров, Нели Рангелова, Георги Мархолев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна