Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните градове на света: Люцерн

Люцерн безспорно е един от най-очарователните европейски градове.
Разположен „в сърцето на Швейцария”, на брега на Фирвалдщетското езеро, в чиито спокойни води се оглеждат върховете Риги и Пилатус, той е своеобразна врата към идиличната и приказна панорама на предните Алпи. Славата му на известен курорт се разраства с всяка година заради многобройните възможности за почивка и забавление, които предлага градът. А уникалното му местоположение изиграва решаваща роля за процъфтяването на града и за неговото културно-историческо развитие. Определян като „райско място”, от векове Люцерн е любим обект за туристите от цял свят, които не престават да се възхищават на изумителните пейзажи и спиращите дъха гледки, магнетично развихрящи въображението и придаващи романтичен оттенък на фантазията. Истинска благодат за очите и вдъхновение за творческия дух! Макар и малък по размери и население (през месец декември 2009 той наброяваше едва 59 509 жители!), Люцерн е най-гъсто населеният град в Централна Швейцария. Той е столица на кантона Люцерн и е разположен на брега на едноименното езеро.
Историята на града датира отпреди много векове - смята се, че още по време на Римската империя тук е имало рибарско селище. Стара легенда гласи, че ангел посочил със светлина на първите заселници къде да построят параклис в чест на Св. Никола - закрилник на моряците и рибарите. Ето защо Люцерн често е наричан „Градът на светлината”. Друга легенда, също свързана с града, е тази за Вилхелм Тел, момчето и ябълката. Тъй или иначе, факт е, че през Средновековието Люцерн е играел важна историческа роля. Той е бил град на мостове, дворци, църкви и площади и през 1400-та година е бил единственият град в Европа, който можел да се похвали с 4 моста! Една от известните забележителности в града е „Капелбрюке” - дървен мост-параклис, построен през 14 век, в който са изложени серия картини от 17 век. Този „обект” е избран от TripAdviser за петата най-популярна туристическа дестинация в света за 2010 година! Освен „Капелбрюке”, друга „запазена марка” на града е осмоъгълната Водна кула. Кметството, църквата Хоф и дворецът Ритерше пък са важни паметници, датиращи от късния Ренесанс, а йезуитската църква е една от най-добрите барокови църкви в Швейцария. Тук са и музеят на Рихард Вагнер, швейцарският музей на транспорта, колекцията на Розенгард с голям брой произведения на Пикасо и други съвременни артисти, както и културният център, проектиран от Жан Нувел.
В Люцерн заслужават посещение и три различни забележителности, разположени в съседство. Първата от тях е Умиращият лъв - монумент, който е издълбан в камъка и е в памет на загиналите във Френската революция. Следва Градината на глетчера - това са експонати от последния ледников период, допълнени от интерактивни и мултимедийни презентации, а запазени фосили на миди и палмови листа показват субтропичното минало на града преди 20 милиона години. И... огледалният лабиринт, който също е разположен в градината и се състои от 90 огледала! Основната причина обаче, поради която Люцерн привлича толкова много туристи е неговият малък, но изключително запазен стар град. Можете буквално да се изгубите в лабиринта от калдъръмени улички, оградени от къщи, магазини и хотели, издържани в средновековен стил и украсени с цветя. Над старата част се намира оригиналната стена около града, откъдето можете да се насладите на величествената гледка, а от близкия връх Пилатус, до който може да се стигне с лифт или пеша, се вижда целият Люцерн. Изобщо Люцерн е идеално ситуиран в историческото и културно сърце на това, което мнозина наричат „истинската Швейцария” - живописни планини, езера, звънци на крави, алпийски села и ливади. А за да не прекъсвате „връзката с модерния свят” - само на 54 км оттук се намира Цюрих, който е и най-близкото летище!
Малък, но очарователен и изключително въздействащ - така най-накратко бихме определили Люцерн. Всяка година в края на зимата тук се провежда Карнавалът на града - зашеметяваща фиеста с музика, танци, костюми и маски по всички улици и площади на града. Тя продължава цяла седмица и се помни дълго. А освен това Люцерн е домакин и на фестивали за класическа и съвременна музика, джаз и фънк. Хармония от музика и изобразително изкуство изпълва културното пространство на този невероятен град, а безспорен принос към това имат и художествените галерии „Кунстмузеум” и „Розенгард”. Първата от тях - с ежегодна програма на гостуващи изложби, а втората - с постоянна експозиция, чиято история съвпада по време с началото на прочутия музикален фестивал. За историята на този фестивал, както и за най-ярките личности, с чиито имена е свързана тя, ще ви разкажа в поредната ни неделна среща.
Ще чуем документални записи от някои негови издания, ще си припомним паметния период на Берлинската филхармония и нейния дългогодишен Маестро - Херберт фон Караян; ще ви запозная и с двата забележителни оркестъра, създадени в Люцерн - Фестивалният струнен оркестър, ръководен дълги години от Рудолф Баумгартнер и Фестивалният оркестър на Люцерн, обединил по неповторим начин част от най-добрите солисти, камерни музиканти и оркестранти от цял свят. А музиката, която ще ни съпътства през двата часа на неделната ни разходка, ще бъде от Бах, Вивалди, Брамс, Гершуин, Вагнер, Рихард Щраус и Скрябин.

неделя, 21 ноември от 19.30 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна