Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: срещи с музикотерапевти

Снимка: Архив
28 декември
Мирдза Лиепиня (Латвия)
Всеки човек притежава потенциал да бъде чувствителен към звуците и музиката. На тази основа стъпва музикалната терапия и използва тези естествени способности и връзката между музиката и човешкото настроение. С помощта на звуците можем да се откъснем от безпокоящи ни мисли и да се успокоим. Защото още от древни времена се знае, че музиката и звуците в труда, в човешкия бит и дейности могат да възбуждат, активизират, успокояват, ободряват, развеселяват, вдъхновяват и въодушевяват. В съвремието ни музикотерапията се използва в най-широки области и има най-различни приложения – от елемент в психотерапията до подкрепяща възстановяване след тежки травми и преживени стресови състояние, а и като ежедневно „лекарство”. Още към темата за въздействието на музиката ще чуете от Мирдза Лиепиня – музикотерапевт, пренатален и перинатален психолог от далечна Латвия, но добре познато име на слушателите на програма “Христо Ботев” от предавания за предродовото възпитание.
“Само вербалното общуване в психотерапията за мен се оказа малко – казва Мирдза - защото има прекалено много неща, които проработват по-леко и даже по-добре без думи, трябва просто да се оставят да се почувстват и преживеят. Музиката помага на човек по-бързо да влезе в контакт със своите чувства, както и да ги отрази; тя може да ни лекува, да ни помага да работим, може да ни прави по-добри. Обръщайте внимание на звуковия свят, който е около вас! Абсолютно не е без значение какво звучи в обкръжението ни, всичко това ни въздейства! Търсете своята изцеляваща музика!”

21 декември
Лилия Ахтарова (България)
Насочваме погледът към развитието на музикалната терапия на родна почва и в предаването ще ви срещнем с председателя на Българската асоциация по музикотерапия (БАМ) – Лилия Ахтарова, кинезитерапевт и психотерапевт, сертифициран в „Арттерапевтичен институт” – Сан Франсиско, САЩ; завършила обучение в ”Процес ориентирана психотерапия” в гр. Портлант (САЩ); член на Психотерапевтичен институт по социална екология на личността, учредител на Хенделовото общество у нас, член и учредител на Българска асоциация по арттерапия, член на Българска асоциация по психотерапия, представител за България в Европейската конфедерация по музикотерапия. И както самата тя заявява, усилията й са насочени към популяризиране и утвърждаване на психотерапевтичните подходи, употребяващи всички видове изкуства. В предаването ще научите още какво съдържание се влага от специалистите в термина музикотерапия, кои са пионерите на тази дисциплина у нас, какво представлява обучителната програма на БАМ и какви качества трябва да има добрия музикален терапевт.

14 декември
Джоузеф Морено (САЩ)
Продължаваме рубриката, в която ви срещаме с практикуващи музикални терапевти – в България и по света. Джоузеф Морено е професор по музикална терапия в Университета на град Мервил и директор на „Институт Морено за терапия с изкуство и творчество” в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ; известен е с дългогодишните си усилия да обедини потенциала на музиката и психодрамата в груповия психотерапевтичен процес. Трудовете му са признати в над 50 страни, в които води семинари или изнася доклади на международни конференции. Морено прави и изследвания на световните местни традиции в областта на музиката и лечителството, и тяхната взаимна свързаност. Книгата му „Да изиграеш музиката в теб. Музикална терапия и музикална психодрама” е издадена и в български превод от Българската асоциация по музикотерапия, вдъхновена е от легендарните трудове на неговия чичо Джейкъб Морено, създател на психодрамата, и представлява основна литература за терапевтите, прилагащи изкуствата в своята работа. Джоузеф Морено на няколко пъти посещава България и води семинари тук. В предаването ще чуете негово интервю и ще разберете защо музикотерапията представлява “една покана да се отиде отвъд вербалната терапия и нейните граници и ограничения”.

7 декември
Хайди Фауш (Швейцария)

С развитието на съвременното общество все по-често се сблъскваме с думата „терапия”, а когато тя е съчетана с музика – ето това вече буди любопитство! Още в митовете и легендите за Орфей се споменава, че той умее да лекува с музика и то доста успешно. По-нататък в културно-историческото развитие на нашата цивилизация също има познати много подобни практики. Какво е положението днес? В поредица от предавания ще ви срещнем с водещи музикотерапевти у нас и по света.
От 15 до 18 октомври 2010 г. по покана на Българската асоциация по музикотерапия в София пристигна Хайди Фауш – музикотерапевт от Швейцария. Тя изнесе публична лекция на тема „Как може психодрамата да интензифицира музикотерапията и какъв е приносът й към интеграцията на методи в арттерапията” и беше водеща на цикъл семинари. Хайди Фауш Пфистер е клиничен музикотерапевт, супервайзeр и треньор по музикотерапия и психодрама. Има дългогодишен клиничен опит в психиатричната клиника за младежи в Гантершвил, в психологическите служби в Урдорф и в болница „Лимат”. Супервайзeр е в университета на Северозападна Швейцария. От 2005 г. е делегат на Швейцария в Европейската конфедерация по музикотерапия. Професионален виолончелист е и в работата си използва акордеон и саксофон. Последната й книга „Какво носи психодрамата на музикотерапията” излиза от печат в началото на август 2010 г. В предаването ще чуете какво Хайди Фауш сподели с нас.

вторник, от 16.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна