Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Трибуна Метроном”: Моята позиция – българската култура в годините на прехода

Юбилейният 20-ти сезон на предаването съвпада с динамичните и драматични събития, които разтърсват културния ни живот напоследък. Ето защо въведохме рубрика, в която всеки четвъртък ще ни гостуват видни интелектуалци и млади хора, отдадени на изкуството, за да чуем тяхната гледна точка. Това ще е една своеобразна равносметка – и субективна и обективна, за случващото се през последните 20 години – не само в музикалната, но и в цялата ни културна действителност – придобивки, загуби и евентуалното бъдеще.

20 декември 2012
Чембалистите Янко Маринов и Станислава Георгиева с проблемни музикални теми
На 16 декември в Софийска градска художествена галерия се състоя концерт на консорта за старинна музика „Кончерто Антико”, озаглавен „Дуето сакро е профано”. Чембалистът Янко Маринов, в качеството си на изследовател на старата музика, и колегата Станислава Георгиева дискутират в проблемната ни рубрика присъствието в концертните зали на тази музика у нас, както и ситуацията около средствата за научни проекти.

29 ноември 2012
БАРОК спечели международно признание
Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) спечели международно признание в Брюксел. Повече за церемонията по награждаването ще чуете от госта на Метроном и представител на организацията в Брюксел Момчил Георгиев.

22 ноември 2012
Доц. Ростислав Йовчев за Андрей Стоянов и за българските класици
„Присъстват ли българските класици в учебните програми” – това е темата на Трибуна Метроном, развита от доц. Ростислав Йовчев. В разговор с Цветелина Начева говори за значението на българските класици за развитието на българската култура, за необходимостта да присъстват в учебните и конкурсни програми.

15 ноември 2012
Диригентът Николай Лалов за образованието в чужбина и у нас
В разговор с Цветелина Начева, диригентът и създател на португалския оркестър „Кашкайш Оейраш” разказва как е успял в една чужда страна да създаде оркестър и училище, как една частна музикална институция може да се пребори с финансовите проблеми без да наруши високото изпълнителско и образователно ниво.

2 февруари 2012

Диана Андреева за Националната стратегия за развитие на културата
След революционната и протестна 2011, че даже и 2010, когато най-силен беше протестът на киното, управляващите се съгласиха, че Национална стратегия за развитие на културата трябва да се направи с участие на творческите и гражданските сдружения.
За това какво предстои, какви са трудностите, какво и как трябва да се предприеме, за да има смисъл стратегията, в Трибуна Метроном поканихме Диана Андреева, директор на Обсерватория по икономика на културата.

12 май 2011
Велислав Заимов: „Идеологическият диктат бе заменен от финансов”
Велислав Заимов, председател на Съюза на българските композитори, говори за подменянето на ценностите в обществото, за принизяването на образователната система, за свиването на бюджета за културните институции и как това се отразява на техния статут. Един необразован народ се управлява по-лесно – казва той – но това ще ни върне назад в културното развитие!

7 април 2011
„Не сме единни и не дадохме отпор” – Минчо Минчев
Големият ни цигулар и общественик Минчо Минчев говори в проблемната ни рубрика за шока от реформата за музикалните институции, за ролята на творческите съюзи, за спада в образованието, за изтичането на добрите кадри... За това, че не можем и не трябва да загърбваме и да сметем в ъгъла постигнатото до сега, а да се гордеем с него и..., че в България има мислещи музиканти, които трябва да бъдат изнамерени, поканени и заедно да изкристализира една програма за промяна.

17 март 2011
 „В Баден-Баден имаме сигурна и стабилна финансова подкрепа до 2020 година” - Павел Балев
„Като главен диригент, директор, интендант, администратор и художествен ръководител на филхармонията на Баден-Баден, казва Павел Балев, съм длъжен да поема отговорност по отношение на приходите, да направя така, че част от финансирането ни да е от приходи, осигурени от нас. И това е вътрешно убеждение на всеки от нас. Всеки оркестрант участва с идеи, концертни прояви, техническа дейност (афиши, плакати, договорености) и връзки с училища. Работата с децата е особено важна в нашата просветителска дейност... Зная че ситуацията в България е много сложна и се опитвам да помагам, но нищо няма да се обърне, ако всеки от нас не вземе участие в процеса. Не трябва да се чака всичко отгоре.”

10 март 2011
„Когато германци предложат на една българка да направи „Пръстенът на Нибелунга”, това е голямо признание” - Вера Немирова
Голямата ни оперна режисьорка Вера Немирова говори за българите в чужбина, за необходимостта да са единни, да не губят достойнството си... Да осъзнаят, че българите са достойна нация и да се разпознават като такива. Към позицията на Вера Немирова прибавяме мнението на двама млади българи, учили в чужбина - кларнетиста Димитър Московски и пианиста Симеон Гошев.

17 февруари 2011

Алексей Измирлиев: „
Няма диалог между институциите”
Няма диалог между институциите - казва Алексей Измирлиев, главен диригент в Пловдив. Преди се съветвахме с личности като Георги Робев, Константин Илиев, Добрин Петков... Сега  Министерството на културата трябва да се обърне към новите личности в българската музика и да се съветва за стъпките, които предприема.
Иначе в Пловдив си стъпваме на краката, но на каква цена - без оперна зала и с празни обещания от управляващите.”

10 февруари 2011
„Заварвам  картина, която е много тъжна” - Веско Ешкенази
„Заварвам картина, която е много тъжна - казва Веско Ешкенази - а не искам да си призная, че е толкова тъжно. Загубени са много оркестри и оперни театри с доказани постижения като тези в  Пловдив, Русе, Варна... Вместо да се развиваме, се мъчим да запазим сегашното статукво, а за една малка държава като България това е голяма загуба”.
Тъжни думи от големия ни цигулар, допълнени от тези на друг цигулар - Светлин Русев: „Нещата в България са ужасни...., държавата е абдикирала от проблемите и отстрани всичко е неразбираемо. В Европа има криза, но всичко се прави обмислено!”

3 февруари 2011
Българската култура изчезва - Георги Димитров и Анжела Тошева
Мнение на двама големи български музиканти - Георги Димитров, диригент, и Анжела Тошева, пианист.
„От 40 години работя и всичко ми е минало през очите - казва Георги Димитров - но не помня такова отношение към българската култура. От времето на министър Москова започна пълен срив на музикалната култура... и то на неясен принцип, а сега - на бизнес принцип”, а мнението на Анжела Тошева е, че „като музикално съсловие направихме възможно това с нашата асоциалност. Но сега виждаме, че спасението поединично не е спасение!”

27 януари 2011
Поглед отвън: Мичо Димитров и Христо Късметски
Двама  големи български музиканти, които отдавна живеят и работят извън България - Мичо Димитров в Холандия (продължение на разговора от 20 януари), и Христо Късметски в Португалия, разказват как холандските и португалските музиканти реагират на съкращенията и рестрикциите там. В Холандия е излъчван филм, отразяващ стачните действия на музикантите от водещите медии в най-силното ефирно време. Цялата гилдия е била единна в борбата си за запазване на музикалните институции, градени над 60 години, а и за разлика от България, Холандия, страна със силна социална политика не би си позволила подобни действия.

20 януари 2011
Поглед отвън: Мичо Димитров и Калина Кръстева
Мичо Димитров, концертмайстор на оркестъра на Холандското радио - за реформите там и за основната разлика с тези в България: влизат в сила две години след старта на реформата и дотогава остава свободно поле за дискусии... и Калина Кръстева, създател на Камерата „Мелбърн” в Австралия и преподавател - за отличните условия за развитие на културата там и за тягостната атмосфера в музикалните институции у нас днес.

13 януари 2011
Пактът Рьорих за защита на културните и природни ценности... и българският модел през погледа на Йордан Евтимов и Георги Арнаудов
Пактът Рьорих и обстановката в България през погледа на литературоведа Йордан Евтимов и композитора Георги Арнаудов. Според тях държавните институции са тези, които трябва да изградят визията за културното ни развитие, съобразена с достигнатите досега ценности, а не със закриването и унищожаването им. Чуйте тяхната изключително ценна и градивна позиция.

16 декември 2010
Реформата през погледа на Боян Воденичаров и Михаил Неделчев 
Пианистът Боян Воденичаров гостува в България с един концерт в ДМА и направи записи на свои импровизации в БНР. В неговите думи,свързани с реформата на културата у нас ще усетите как мисли един българин, живеещ от години в чужбина за всичко случващо се тук. А културологът Михаил Неделчев допълва тази картина с анализ на случилото се, случващото се и мрачната финансова перспектива.

9 декември 2010
Даниел Баренбойм, Пламен Джуров и Росен Идеалов се допитват до италианската и българската конституция
Всяка година на 7 декември Миланската скала открива своя нов сезон. Тази година на пулта на най-прочутия оперен театър застана Даниел Баренбойм. Преди спектакъла той се обърна към публиката с приветствени думи и със загриженост за бъдещето на културата в Италия, а и в Европа. Потърси опора в чл. 9 от Италианската Конституция. След неговите думи и ние потърсихме аналог в Конституцията на Република България – в чл. 23, и той гласи: „Държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазването на националното историческо и културно наследство”. Тълкувание на този член от Конституцията ще намерите в думите и на Пламен Джуров и на Росен Идеалов – и двамата са музиканти и общественици.

2 декември 2010
Димитър Камбуров за реформата на българската култура
Предлагаме ви пространните разсъждения на доцента по теория на литературата в Софийския университет Димитър Камбуров за състоянието на българската култура в годините на преход, Като контрапункт на неговите мрачни мисли е записът от нашата фонотека, съхранила много върхови концертни изяви.

25 ноември 2010
Разговор с Орлин Анастасов и Веселина Кацарова
Какво е управлението и организацията на нашите оперни театри, нуждаят ли се от реформа и каква трябва да бъде тя? – това дискутират нашите оперни звезди, съпоставяйки своя опит от оперните театри по света където работят – Орлин Анастасов – с „Метрополитън” където бе два сезона и европейските където пее сега, а Веселина Кацарова – с Цюрих, Мюнхен и Берлин.

21 октомври 2010
Проф. Димитър Момчилов, Зефира Вълова и Иван Илиев
Гледната точка на ректорът на НМА проф. Димитър Момчилов и младите музиканти, работещи и развиващи активна концертна дейност в чужбина - Зефира Вълова и Иван Илиев.

14 октомври 2010
Мартин Пантелеев, Жени Захариева и Антоний Дончев
Тази седмица гостуват диригентът на Софийската филхармония Мартин Пантелеев, председателят на СМТД проф. Жени Захариева след доклада й в Брюксел, и диригентът на Биг Бенда на БНР Антоний Дончев.

7 октомври 2010
Емил Табаков, Йордан Дафов и Ралица Веселинова
Наши гости са диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Емил Табаков; диригентът, подал оставка в знак на протест срещу отношението към Плевенската филхармония Йордан Дафов, и Ралица Веселинова, началник-отдел „Култура и образование” в Плевенската община, която представя позицията на общината.

30 септември 2010
Проф. Жени Захариева, диригента Георги Патриков и пианистката Маргарита Илиева
Предоставихме трибуната на проф. Жени Захариева, председател на СБМТД и на двама млади музиканти: пианистката Маргарита Илиева и диригента Георги Патриков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени