Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Царят пастир” от Моцарт (съдържание)

Създадена през 1775 г. по либрето на Метастазио.
Премиера: през април 1775 г.


Действащи лица:
• Александър Македонски (тенор)
• Аминта (сопран)
• Елиза (сопран)
• Тамири (сопран)
• Агеноре (тенор)


След като е превзел Сидон и сидонийският тиранин Стратон е завършил живота си със самоубийство, Александър е решил да постави на престола Абдалоним, син на последния законен крал на Сидон. Абдалоним обаче, за да не бъде открит, се прикрива, правейки се на пастир, под името Аминта.
Александър подлага на изпитания Аминта, за да прецени дали има качества да стане цар, и той успешно преминава изпитанията. Обаче в момента, когато Аминта получава разрешение от бащата на своята възлюблена Елиза да се ожени за нея, се появява Агенор, който носи вест от Александър. Царят-победител предлага царската корона на Аминта, а освен това решението му е той да се ожени за Тамири, дъщерята на победения транин Стратон. Обаче Тамири е тайно влюбена в Агенор.
Всичко това поражда известни усложнения. В края на краищата Аминта, който се разкъсва между любов и дълг, решава да се откаже от престола и да се ожени за Елиза. Тамири пък открито признава любовта си към Агенор. Трогнат от откровеността и благородното поведение на младите, Александър благославя двете двойки и провъзгласява Аминта за владетел на Сидон. А на Агенор обещава, че ще му завоюва друго царство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна