Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Бетовенфест 2010 и... пианиста Людмил Ангелов

Снимка: архив

Малко странно се получава в Музикалната вечер на 9-тия ден от януари. Вечерта е от поредицата за 240-годишнината на Лудвиг ван Бетовен, а е посветена на пианиста Людмил Ангелов. Как така ли? Та нали Ангелов има славата на прочут тълкувател на Шопен (между другото също юбиляр през отминалата година)?  Сигурно се питате вече.
Ако слушате предаването - ще намерите отговор на тези въпроси.
Ще слушате и съвсем специална музика. Първият концерт от Панчо Владигеров е прекрасна музика, която, уви, се свири и слуша доста рядко. Не на последно място - поради мъчнотиите за интерпретаторите.
А записите с музика от джазово ориентирания украински композитор Николай Капустин пък са си абсолютен уникум. Заедно с това - извънредно приятни и интересни. В тях Людмил Ангелов свири в квартет с още един пианист и с двама перкусионисти. Струва си да проследите предаването.
Ще чуете и телефонен разговор с пианиста. Ето минутка от него - като ордьовър към неделното предаване:
„Защо ли толкова рядко става дума за физическите усилия при свиренето на пиано?...
Людмил Ангелов: Който не е свирил на пиано - не може да знае за какво става въпрос. Особено когато говорим за сериозното свирене на концертиращия пианист. Физическата енергия, която се изразходва, е огромна. Преди няколко години, в американско списание четох статия на мастит медик по повод на това, че пианистите са едни от хората, които изразходват най-много физическа енергия.  Беше направено изследване, базирано на това каква е тежестта на един пръст и неговата маса. И с чисто математически похвати беше изчислено в рамките на 2 часа свирене колко пъти пръстите се докосват до клавишите със съответната тежест и маса. Получава се някаква астрономическа цифра с оглед на това каква енергия се изразходва от мускулатурата и от нервната система, която задвижва мускулатурата. Авторът стига до извода, че ръцете на пианиста са ръцете на такова човешко същество, което, едва ли не, изразходва най-много енергия.
Има нещо такова. След 3-4 часа свирене понякога след това си напълно обезсилен…”
По извънредно остроумен и находчив начин ерудитът Людмил Ангелов се включи в радиосъстезанието за паметниците на Лудвиг ван Бетовен. А това донесе на журито затруднението да измисли и специална награда. Музикалната редколегия се спря на идеята на пианиста да се подари нова поредна среща с почитателите му в ефира на програма „Христо Ботев”.
Нека отново напомним на слушателите, завоювали другите дарове на радио Дойче Веле и на БНР, че очакваме техните координати с писма на адрес:

БНР, програма „Христо Ботев”
За Здравка Андреева
Бул. Драган Цанков № 4
1040 София

неделя, 9 януари от 19.30 часа

По публикацията работи: Здравка Андреева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна