Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Алфред Брендел на 80 години

Снимка: Архив

Предстои ни среща с изкуството на един голям пианист, който на 5 януари навърши 80 години. Всестранно развита личност, белязала културата на изминалото столетие с необикновения си дух и интелект; музикант, есеист, поет, художник. Той никога не се задоволява с готови, вече установени от практиката и времето схващания, освен ако не достигне сам до тях. По повод традицията казва следното: „Ако изобщо принадлежа на някаква традиция, то това е традицията, в която творбата диктува на изпълнителя как да го прави, а не изпълнителят да съобщава на произведението какво трябва да бъде или на композитора - какво трябва да е написал.”
Тези думи принадлежат на пианистa Алфред Брендел, изпод чиито ръце са излезли някои от най-ярките и запомнящи се интерпретации на Моцарт и Бетовен.
В негово изпълнение тази вечер ще звучат творби от Хайдн, Шуберт и Вебер. Заедно с Алфред Брендел ще чуем престижни състави под диригентството на имена като Клаудио Абадо, сър Невил Маринър и Бернард Хайтинк. Ще ви представим и прекрасни записи на два клавирни концерта - №4 в сол мажор, оп. 58 от Бетовен, и №12 в ла мажор, КV 414 от Моцарт.

неделя, 16 януари от 19.30 часа

По публикацията работи: Росица Казакова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна