Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На опера в събота: 100 години от рождението на Юси Бьорлинг

Снимка: Архив

Юхан Юнатан Бьорлинг, както е пълното име на един от водещите тенори в първата половина на ХХ в., е роден на 2 февруари 1911 г. в шведския град Борленге. Умира на 9 септември 1960 г. в Стокхолм. Още приживе е наречен „шведският Карузо”, става носител на наградата Грами в годината на смъртта си, а още през 1944 е удостоен с почетното звание „Придворен певец на Швеция”.
Началото на оперната кариера за Бьорлинг е 1930 г. в Кралската шведска опера с ролята на фенерджията в „Манон Леско” на Пучини, Дон Отавио в „Дон Жуан” на Моцарт, Арнолд във „Вилхелм Тел” и граф Алмавива в „Севилския бръснар” на Росини. Младият певец е забелязан и това отваря вратата към изявите му в Европа и Америка.
През 1937 г. дебютира в Карнеги хол, а на следващата година е в Метрополитън опера като Родолфо в „Бохеми” на Пучини. Именно на сцената на този театър в периода 1940–1950 г. шведският тенор създава прекрасни образи с централните роли във френски и италиански репертоар: „Трубадур”, „Риголето”, „Аида”, „Бал с маски”, „Палячо”, „Селска чест”, „Фауст”, „Ромео и Жулиета”, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай”, „Тоска” и „Манон Леско”. Негови партньори са други забележителни певци като Зинка Миланова, Виктория де лос Анжелес, Роберт Мерил, Ленард Мерил, Борис Христов и други.
В предаването очаквайте да чуем някои звездни мигове от кариерата на Юси Бьорлинг, останали като документален и студиен звуков фонд от концерти и оперни спектакли („Риголето” и „Аида” на Джузепе Верди, „Селски чест” на Пиетро Маскани и „Бохеми” на Джакомо Пучини).

събота, 5 февруари от 20.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени