Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия: „Упражнение по стил”: Музиката в двора на Фридрих Велики

На снимката: Крал Фридрих II изпълнява концерт за флейта в замъка Сансуси, а на клавесина е К.Ф.Е. Бах. (фрагмент от маслено платно от Адолф фон Менцел, 1852 г.)
Снимка: Архив
22 февруари
Дворцова атмосфера на Прусия по времето на Фридрих ІІ Велики.
Сред любимците на пруския крал Фридрих ІІ Велики са още:
- чешките цигулари и композитори братята Франтишек (Франц) Бенда и Иржи Антонин Бенда. Те се присъединяват към придворния оркестър на Прусия малко преди 1750 година;
- Йохан Готлиб Янич е роден през 1708 година в Швайдниц, Силезия. Завършва университета във Франкфурт на Одер. Заема различни позиции в двора на Прусия и с времето става личен музикант на Фридрих Велики.
- Карл Хайнрих Граун е музикантът, от когото Фридрих ІІ се учи на композиция. Кралят на Прусия построява сградата и създава институцията на Берлинската държавна опера. На 7 декември 1742 година е първото представление там, и то е операта „Цезар и Клеопатра” на Граун.
- Йохан Филип Кирнбергер – известен предимно като камерен композитор, но и като автор на научни и музикално-педагогически трактати и музикални статии. Интересува се от проблемите на хармонията, контрапункта, музикалния строй и темперацията.

15 февруари
Музиката в двора на Фридрих Велики – І част
След възкачването на престола на Фридрих ІІ през 1740 година започва период на разцвет в музикалния живот на Берлин. Макар че придворният оркестър е основан още в края на ХVІІ век при управлението на дядо му Фридрих І и кралица Софи Шарлот, баща му Фридрих Вилхелм І занемарява и пренебрегва подобна музикална практика. Дори цели отклоняването на принц Фридрих от културните му увлечения, за да може той да се превърне в строг владетел и човек, отдаден на военната кауза. Резултатът е компромисен: Фридрих става велик пълководец, но и страстен почитател на литературата, философията и музиката. Години преди да започне да управлява с твърда ръка, Фридрих ІІ неофициално привлича на служба при себе си някои музиканти, които остават при него до края на живота си.

вторник, 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна