Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 февруари от 20.00 часа директно от Метрополитън опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети

На снимката: Анна Нетребко в ролята на Норина (поради нейното разболяване партията е поверена на сопраното Рейчъл Дъркин).
Снимка: Архив

Един от безспорните шедьоври в световната музикална литература операта „Дон Паскуале” е създадена за рекордно кратък срок - само за осем дни!
Току-що вдигнал се от легло след тежко заболяване Доницети, който освен музикално, притежавал и огромно поетично дарование, решава да заимства сюжета на операта „Сър Меркантонио” от Стефано Паези по комедията на Анджело Анели, и след като преработва основно либретото и съкращава значителна част от персонажа, написва музиката с поразяваща бързина. Всъщност, идеята за измамения стар ерген, който се опитва да си върне младостта, търсейки млада жена, е стара като света. Тази тема е позната още от времето на „комедия дел арте”. Тя става любима и на композиторите на комични опери. Много музикални творци - от Паезиело и Росини до Рихард Щраус и съвременните композитори, са я използвали. Доницети също я разработва с увлечение. Премиерата на „Дон Паскуале” е на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен и пожънва небивал успех. В нея вземат участие едни от най-големите певци от онова време - Гризи, Лаблаш и Тамбурини. Още същата година операта е изпълнена и във Виена.
У нас „Дон Паскуале“ е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. от диригента Асен Найденов и режисьора Христо Попов.
Тази събота слушателите на програма „Христо Ботев” ще имат удоволствието да проследят директно спектакъла на „Метрополитън опера”, дирижиран от Джеймс Ливайн.
В главните роли участват: Джон Дел Карло, бас – Дон Паскуале; Матю Полендзани (тенор) - Ернесто; Мариуш Квичйен (баритон) - д-р Малатеста, а партията на Норина, която според предварителните анонси трябваше да се изпълнява от Анна Нетребко - поради заболяване на изпълнителката ще бъде поверена на друго сопрано - Рейчъл Дъркин.

Съдържание на операта

По публикацията работи: Аделина Александрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна