Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: Танцови стъпки

Снимка: Архив
Пасо добле – емоционално, страстно, енергично и завладяващо! Танцът, който най-добре изобразява историята на испанската корида!
Буквалният превод от испански език е „две стъпки”, музиката прилича на марш, темпото е в ритъма на човешкия пулс.
Първоначалното име на танца е чисто практично – „една испанска стъпка”, защото се прави стъпка на всяко време. Пасо добле се танцува от двойка, кавалерът пресъздава образа на матадора, а дамата има интересна роля – тя символизира основно плаща на матадора, но в зависимост от хореографията може да бъде и неговата сянка, самия бик или фламенко танцьор в някои от фигурите. Характерът на музиката съответства на процесията преди коридата.
Пасо добле за пръв път се изпълнява във Франция през 1920 г. и в следващите две десетилетия става популярен във висшето парижко общество, поради което много стъпки и фигури имат френски наименования. В Испания също става популярен и се превръща в национален танц, носещ духа на страната и отразяващ аспекти от нейния живот.
След Втората световна война танцът пасо добле е включен в латиноамериканската програма на спортните бални танци, наред със самба, ча-ча-ча, румба и джайв. В този му вид има определени изисквания в танцуването като кратки и резки детайли чрез много ясно и точно движение на тялото. Половинчатост и разхлабеност не се допускат!

вторник, 12 април, от 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна