Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вели Чаушев: „Златното ключе е за най-тайното местенце на човешката душа”

Снимка: Кирчо Стоичков

„И весели и тъжни са детските ми години. Веднъж си загубих едната сандалка - и в къщи ми се караха защо само едната, а не и двете?! Купиха ми веднъж едно агънце и цяло лято се грижих за него. После видях как го колят и така плаках тогава. Чудеха се как да ме утешат. Спомням си, че имаше една кутия със шоколадени бонбони. Тя сигурно отдавна беше празна, но аз не знаех това. И всеки път когато направех беля, ми казваха: виж, от тая кутия със шоколад сме те хранили, а ти?... И тази кутия не изчезваше никога. Тя беше като морален закон - след хапване на шоколадите е трябвало да бъда само послушен!!!
Когато подхранваш лошото, то става трън. Ако човек няма отворен прозорец, това се превръща в зазидана килия от четири стени. Душата трябва да бъде проветрявана. Златното ключе трудно се намира. То е за най-тайното местенце на човешката душица. За да се стигне до сърцето, трябва да се намери златното ключе... Но и децата, и актьорите имат нужда от фантазии и чудати истории. Те яздят пръчка с фантазията, че това е кон. Тази пръчка може да се превърне в скиптър или копие. Да бъде оста на земята или гегата, с която се пасе стадото човешко. Прозорецът, които ми е отворила съдбата, е точно прозорецът на фантазията. Не мога да си представя живот, който се състои само от 8 часа работа за хляб, за керемида, за завивка. А изкуството е играта, която му позволява да избяга от реалността. Иначе човек се превръща в стара варосана стена, започва да се лющи, семейството му се разпада, не обръща внимание на възпитанието на децата си, а идва ден, когато си казва: ей, аз къде бях?! Фантазията е оня разтворен прозорец, който ми позволява да излетя от моята житейска стая и да заприличам на звезда, на духче, да се издигна над нещата и хората, и да им викна: къде отивате, накъде сте тръгнали??? Така че и тук помага златното ключе – открил ли си го, открил си и отворения прозорец, открил си и пътя към душата...”

И ние „открихме” златното ключе за прозореца на нашето студио, за да поканим на гости актьора Вели Чаушев. А дали достатъчно широко, ще разберете вие - слушателите на програма „Христо Ботев”.

неделя, 17 април от 10.00 часа

По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна