Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден на сопраното Галя Йончева

Снимка: Архив
Тази събота ще ви доставим удоволствие с атрактивната компания на една от най-красивите и чаровни актриси и една от най-изисканите певици от състава на Софийската опера. Вълнуващ глас, интелигентност и ерудиция, неоспорим драматичен талант, ярко сценично присъствие и просто – добър и светъл човек. Това е сопраното Галя Йончева, която наскоро отпразнува юбилеен рожден ден в компанията на своето семейство и приятелите, които много обича – и които й отговарят със същото.
Галя Йончева е певицата, „на чиито спектакли през 70-те и 80-те години на ХХ век се изсипвал целият дипломатически корпус” – според свидетелства на очевидци. В интервю, направено преди дни в студио на БНР тя потвърди този любопитен факт от своята кариера и коментира:
„Винаги съм казвала, че публиката влиза в операта не защото някой певец има много красив или голям глас, или красива визия. Ако той не може да хване сърцето на публиката, тя втори път просто няма да отиде. Надявам се, че тази публика, за която Вие споменахте, е идвала не само заради моята визия, а защото съм успявала да дам част от моята душевност, от моя труд... Трудът на всеки оперен артист е огромен, въпреки че отвън това не личи. Отстрани хората просто не могат да си представят с какви усилия, с колко отделено време, с колко лишения сме достигнали до това ниво, в което те ни виждат. Така че, надявам се, че моята публика е идвала, защото след изявите ми е излизала с по-друга нагласа от тази, с която е влизала в залата. Това е предназначението, това е посланието, което един артист отправя към хората: да бъдат по-благородни, по-възвисени, по-добри. Да погледнат към красотата в живота, във взаимоотношенията, да бъдат над ежедневието. В края на краищата – това е целта на всяко изкуство...”

В оперната вечер Галя Йончева ще разказва за детството си, за трите висши образования, за трънливия път към сцената, за живота в столичния оперен театър; за ролите, които са я обогатили; за партньорите, диригентите и режисьорите, на които е благодарна; за композиторите, на които се възхищава; за публиката...; за любовта: на сцената и в живота; за близките си, които обожава; за радостта от себераздаването, за своите книги...
Ще припомним нейни студийни и документални записи, от които цялостно ще прозвучат две от върховите й репертоарни постижения: „Албена” на Парашкев Хаджиев и „Човешкият глас” на Франсис Пуленк.

събота, 30 април, от 20.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна