Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Змеят като пазител" - музикална радиоенциклопедия от поредицата “Българските митологични същества и техните музикални превъплъщения”

Снимка: Архив
Змеят е един от основните митологични образи в българската традиция. Според някои представи той е добро и благоразположено към човека същество; стопанин е на землището на селото и го пази от лами, други хали и другоселски змейове, от градушки и бедствия. Където има змей, има плодородие, защото той прогонва градоносните облаци и от това се получава светкавицата и гръмотевицата.
Змейовете са живи крилати същества, полуживотни-полухора, и притежават всички човешки черти. Техните превъплъщения (голямо лъскаво и светещо пиле, хубав момък, светкавица, голямо червено кълбо, метеорит) са част от вълшебните им качества. По принцип са невидими освен за онези, в които са се влюбили. Когато падат звезди се смята, че летят змейове и крадат моми.
Змеят е един от покровителите и вдъхновителите на изкуствата, лечебните науки и занаятите в българската традиция, той е израз на вечния човешки стремеж към необятното и необяснимото. Съчетава два контрастни образа – владетел на гръмотевицата и на водната стихия. Така се явява вестител между света на боговете и хората, а образът му продължава и до днес да привлича много изследователи.

вторник, 3 май, от 16.30 часа
По публикацията работи: Александър Заралиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна