Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на 42-рия Международен фестивал „Софийски музикални седмици” – директно от зала „България”; 17 май, от 19.00 часа

Снимка: Архив
42-те СМС с подробно отразяване по програма „Христо Ботев”
На 17 май в „Музикалните вечери” директно ще излъчим официалното откриване на 42-ия Международен фестивал “Софийски музикални седмици”. След тържествената част за публиката в зала „България” и за слушателите предстои чрез директното ни излъчване да присъстват на първия клавирен рецитал на пианиста Евгени Божанов в София.
Досега сме имали удоволствието да го слушаме като солист на Симфоничния оркестър на БНР. И то съвсем скоро след като беше отличен с награда от престижния Международен конкурс „Фредерик Шопен”. Там Евгени Божанов бе станал безспорен фаворит на публиката. Последваха негови дебютни рецитали в най-престижните концертни зали в света - Берлинската филхармония, Виенската Музикферайн, Лондон Роял Фестивал Хол, Токийската Сънтори Хол, както и концертни представяния в Стокхолм, Мюнхен, Фрайбург, Дюселдорф и през януари - в Санкт Петербург.
Със същата програма предстои да го слушаме и тук, в София. В нея са включени големи творби като 3-та Клавирна соната от Шопен, както и музика от Шуберт, Скрябин, Дебюси, Гуно-Лист.

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-голямата музикална проява в столицата. В рамките на повече от месец фестивалът предлага богата панорама на българското във всичките му аспекти - като композитори, изпълнители, диригенти. Утвърдени имена на изпълнители са редом с млади музиканти, към които фестивалът винаги е отворен. Като инструменталистите Николай Шаламов, Александрина Боянова, Адел Ференц Мохсин, Ангел Македонски и други. Разбира се, и тук очакваме световни премиери на творби, написани специално за фестивала от композитори като Александра Вребалов, Георги Арнаудов, Добринка Табакова, Еду Хаубензак, Марин Вълчанов, Николай Стойков, Любомир Денев, Румен Бальозов. Освен силното присъствие на пианисти, в това издание на фестивала се откроява отделна вокална линия в концертите на Барбара Фукс, Илиана Селимска, Соня Маринова, Мирея Долс, Татяна Жечева-Шабсис, Милена Георгиева, Елена Божкова. Както и хорови изяви, в които се откроява концертът на хора на „Софийските момчета” с диригент Адриана Благоева с фрагменти от опери, оперети и мюзикъли. А също и изявени български изпълнители на духови инструменти, като Мила Павлова, Ясен Теодосиев, Росен Идеалов, Венци Благоев и други. Ще бъдат представени два нови компактдиска с авторска музика на Георги Арнаудов, и с творби за флейта от български композитори в изпълнение на Мила Павлова. Организаторите ни обещават интересни срещи и с български музиканти, които живеят и творят зад граница – Владимир Кожухаров, Мирослав Христов, Илия Караджов, Сузана Клинчарова и др. Ще провучат непознати за българската публика песенно-вокални и клавирни творби от Лист, новооткрити клавирни пиеси на младия Димитър Ненов. Ще бъдат отбелязани и годишнини на личности като Ф. Лист, Г. Малер, Н. Рота, М. Чурльонис, Йосиф Цанков, Васко Абаджиев, Ивелин Димитров, Николай Стойков, Любомир Денев.
Богата и разнообразна като жанрове е съпътстващата програма – представяне на дискове и книги, майсторски класове, дискусии, мултимедийни проекти.
И разбира се, присъствието в основната програма на фестивала на тримата най-млади българи, лауреати на конкурса „Кралица Елизабет” – Пламена Мангова, с която завършва фестивалът на 25 юни, цигуларят Йосиф Иванов, когото предстои да слушаме на 15 юни, и другият пианист Евгени Божанов, с чиито концерт на 17 май се открива това голямо за столицата ни музикално събитие.
Програма „Христо Ботев”, като най-голямата национална културна програма ще следи подробно програмата на 42-е "Софийски музикални седмици". Включени са 8 директни излъчвания на концерти, като започваме от 17 май, вторник, когато е първият клавирен рецитал в София на Евгени Божанов. Директни включвания и разширени репортажи от концертната и съпътстващите програми ще присъстват във всяко издание на предаването „Метроном”, което отбелязва своя 20-годишен юбилей в ефира на програма „Христо Ботев” и дългогодишно партньорство с фестивала.
По публикацията работи: Цветелина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна