Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На опера в събота: Спомен за Гена Димитрова

Снимка: Архив

Ще си спомним за една велика българка, напуснала ни преди 6 години, но оставила дълбока следа в сърцата на милиони почитатели на голямото оперно изкуство в цял свят - Гена Димитрова. Могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант и още, и още суперлативи можем да кажем за нея, но преди всичко Гена бе човек с добро сърце, напълно отдадено на изкуството! Или, както пее една от нейните героини: „Живях за изкуство, живях за любов… Дарявах песента си жарка на небето, на звездите и засияваха те по-бързо…”

Съдбовна за бъдещето на певицата се оказва 1967 година, когато Гена Димитрова пее Абигаиле от „Набуко” на Верди в премиерния спектакъл на софийска сцена. Това се оказва роля, която й е „точно като по мярка”! След три години с нея спечелва ІV Международен конкурс за млади оперни певци в София. Наградата е специализация в Италия. Мечтата става реалност! За българското сопрано „операта се превръща в храм, в който изучава философията на живота”.

Повече за певицата и нейните сценични превъплъщения може да научите в предаването и разговора с Магдалена Манолова, автор на биографична книга за Гена Димитрова, „гласът на Арена ди Верона”.

събота, 28 май от 20.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени