Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика в арабски стил

Снимка: Архив
Този път ще звучи музика в традиционния фолклорен стил на Судан и Йордания. Написана е от високо образовани композитори, изследователи на местните традиции със защитени музиковедски докторати.
Доктор Камал Юсуф (Судан) съчинява музика в различни жанрове, преподава във Факултета за музика и драма в Суданския университет за наука и технология. Изявява се и като автор и редактор на няколко музикални програми в Суданското национално радио, членува в известни судански музикални организации.
Името на доктор Алфатих Алтахир Диаб (Судан) се свързва с множество обработки на популярни песни и авторски композиции на патриотична тематика. От няколко години той е декан на Музикалния факултет към Суданския университет за наука и технология.
Доктор Джордж Асад (Йордания) е роден през 1975 г. в Аман. От 2004 г. е цигулар в Оркестъра на мира в Париж, ръководи Музикалния департамент в Йорданското национално радио и телевизия и музикалния ансамбъл към него. Спечелил си е име на уважаван лектор и известен изследовател на йорданската фолклорна музика, а в Близкия Изток и в Северна Африка е и обичан композитор. В някои от неговите произведения се смесват западните технологии и арабската чувствителност. През 2001 и 2002 г. той печели наградата „Цар Абдула” на Йорданския песенен фестивал, в 2001 е отличен за най-добра композиция в радиофестивала за арабска музика, а 2003 година му носи специалната награда на арабския песенен фестивал.

сряда, 1 юни, от 18.20 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна