Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златогласната дива на Алжир - Бахджа Рахал

Снимка: Архив
Бахджа Рахал - един от звездните гласове на Северна Африка!
Родена е през 1962 година в Алжир. Израства в семейство на изпълнители на народна музика, затова за себе си споделя, че посвещението в арабско-андалуската музика е получила от своите роднини и близките си приятели. Така от много ранна възраст тя е запозната с мистерията на това изкуство и продължава своето обучение при едни от най-известните алжирски музиканти-класици като Абдерезак Факхарджи, Мохамед Кхазнаджи и Зубир Каркачи. Пее, свири, преподава и се занимава с биология.
През септември 1992 г. Бахджа Рахал напуска Алжир и се премества да живее във Франция, където решава да се посвети изцяло на своята артистична кариера. Две години по-късно вече има собствен ансамбъл El Beihdja - предпочита камерна група, защото е по-подходяща за импровизация. Самата Рахал свири на т. нар. куитра (квитра) - арабски струнен инструмент разновидност на лютнята, основен инструмент в арабско-андалуския оркестър и емблема на тази музика. С плътния си топъл глас Бахджа продължава старинната алжирска традиция в стила san’a, а с интересното си свирене представя на света какво е kwitra‘ud.
Със своята група Бахджа Рахал концертира в Нанси, Кан, Париж, Марсилия, Лил, Бордо, Гренобъл, както и в други страни - Андора, Тунис, Италия, Швейцария, Йордания, Испания.

сряда, 8 юни от 18.20 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна