Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална среща с ансамбъл “Виетах” и дуо “Айвар и Щерц”

Беларуският фолклорен ансамбъл „Виетах”.
Снимка: Архив
От 10 до 12 юни в хърватския град Опатия се проведе ХХХІІ Международен фолклорен фестивал на радиостанциите-членове на Европейския съюз за радио и телевизия. В предаването ви срещаме с представителите на Беларус и Австрия.
Създаден през 1997 година от студенти етнолози и професионални музиканти, беларуският фолклорен ансамбъл „Виетах” съсредоточава интересите си към традициите на централната и северната част на страната. В репертоара на състава присъстват предимно инструментални пиеси за гайди, календарни и трудови песни, фолклорни танци и обичаи, а музикалните инструменти са: беларуска дуда - вид гайда, гусли, цигулки и окарини. „Виетах” се радва на огромно популярност в родината си и до този момент има записани три концертни програми в Беларуското национално радио.
Австрийското дуо „Айвар и Щерц” (Наташа Миркович – Де Ро, вокал, и Мапиас Лойбнер, хърди-гърди) грабват публиката с уникалното си звучене и артистично вдъхновение от различни традиционни култури по света. Медиите ги определят като изумителни, защото “те не свирят просто уърлд мюзик, това е музиката на света!”
Наташа е родена в Босна и Херцеговина, актриса, певица, музиковедка и пианистка. Първоначално учи в Сараево, продължава в Грац и Виена, а днес преподава своя собствен метод на пеене в цяла Европа. От 1994 г. живее в Австрия. Става известна като магическия глас на „Санди Лопичич Оркестър” и брилянтната Касандра от собствения й проект „Касандра – Ламенти от Балканите”.
Матиас започва първо с пианото и китарата, а после продължава с джаз, композиция и дирижиране в Грац. Инструментът хърди-гърди дотолкова привлича вниманието му, че през 1994 година. Матиас вече преподава свирене и импровизация на хърди-гърди по уникален метод, изработен заедно с Рикардо Делфино. Освен от австрийска и балканска музика Матиас се интересува и от традициите на Франция, Уганда, Мозамбик и Австралия.

сряда, 17 август, от 18.20 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени