Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Карелия и Канарските острови

Музикалният инструмент ка́нтеле в различните си разновидности има от 5 до 34 струни.
Снимка: Архив
Карелия – край на сините езера и зелените гори! Уникална и живописна природа с огромно водно богатство - над 61 хиляди езера, около 21 хиляди реки и 29 водохранилища. Днес Карелия е република в състава на Руската Федерация. Коренното население са карели, вепси и фини (финландци), затова тези езици са национално признати, но официалният държавен език е руският. В исторически план Карелия представлява уникален културен регион, за чието формиране оказва огромно влияние граничното му положение между запада и изтока, германците и славяните, католиците и православните.
Един от най-типичните народни инструменти за Карелия е ка́нтеле – струнен дърпащ се инструмент, родствен на цитрата. На него често се акомпанират народните карелски и фински песни или т. нар. руни от епоса “Калевала”. Думата „Калевала“ може да се разбира като „земите на Калева“ (от финландската наставка -la/lä за място), а самото понятие Калева е на митичната страна, в която живеят карело-финските герои. Това е епическа поема от 50 песни, която финландският фолклорист Елиас Льонрот съставя през 19 век на основата на фолклора на Финландия и Карелия. Призната е за финландски национален епос и традиционно е смятана за едно от най-значимите произведения във финландската литература. През 1840 - 41 година. Льонрот съставя и сборника с руни “Кантелетар” – в превод “дъщеря на кантеле” или музата-покровителка на свиренето на този инструмент.
Канарските острови са едно от местата по света с най-добър климат. Вълшебен архипелаг в тропическия пояс, уникално богатство и почти мистична прелест на природата, цяла вселена, обливана с освежаващите води на Атлантическия океан. И вечна пролет през цялата година! Музиката на Канарските острови е част от цялото културно богатство, което е плод на взаимното проникване на няколко традиции. Популярни танци са хота, исас, фолия, сегидилия, ел Санто Доминго, калипсо, малагеня. Най-представителен музикален инструмент е тимпле - малка четири- или пет-струнна китара, подобна на укулеле, но различаваща се от него по полукръглия си гръб. На Канарските острови звучи още кубинска, венецуелска, пуерториканска и карибска музика.

сряда, 7 септември, от 18.20 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени