Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване с музика из Канада и Ямайка

Канада – земя между океани, от Атлантика до Пасифика и Северния ледовит океан, съвсем естествено е националният девиз на страната да бъде „От море до море”! Канада заема обширна територия, която все още е недостатъчно проучена. Вековни планини, просторни гори, огромни езера – всичко това събужда духа на авантюристите и изследователите.
Днешна Канада е обитавана от хилядолетия от различни местни етноси, а името на страната означава „село” или „селище” на езика на племето ирокези. Два са официалните исторически обусловени езика в Канада – английски и френски. Това вероятно е в основата на културните противоречия в страната, подсилени и от стремежите към независимост на провинция Квебек. Културата, а оттам и музиката на Канада като цяло, през последните няколко десетилетия търсят своята по-ярка идентичност, макар че представлява уникална смес от британски, френски, ирландски, шотландски и американски влияния. Все по-силна се оказва ролята на местните индианци и ескимоси.
През 1494 година Христофор Колумб открива днешната островна държава Ямайка, която е част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. След Колумб на острова стъпват испанските завоеватели, местното население от индианската етническа група араваки е поробено и малко по-късно измира от непосилния труд и донесените от европейците болести. Името Ямайка на езика аравак означава „страната на горите и водите”. И наистина, ямайският пейзаж е твърде разнороден. Широките плажове, заобиколени от палми, са прекъснати от стръмни брегове. Вътрешността на страната е с хълмисти райони, поля и пасища.
Във фолклорната ямайска музика съществува т. нар. менто стил, който предшества и силно повлиява ска и реге музиката. Менто се изпълнява преди всичко с акустични музикални инструменти – китара, банджо, барабани, свирки. Менто често е бъркан с калипсо – музикалния стил от Тринидад и Тобаго. Съществува наистина голямо сходство, но музикалната форма и произходът им са различни. Менто се развива върху музикалните традиции, донесени от африканските роби в Ямайка. Влиянието на европейската музика също е силно поради факта, че робите често са били принуждавани да свирят на своите господари. Текстовете на песните са свързани с всекидневния живот, като го представят по лек, хумористичен начин. 50-те години на ХХ век са златни за менто, само след десетилетие на мода идват новите стилове – ска, рокстеди, реге. Въпреки това, менто все още се изпълнява в Ямайка, главно в туристическите райони.

сряда, 14 септември, от 18.20 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени