Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец август е песента “Кожи льо, писан и шарен” изпълнена от „Ева квартет”

Снимка: Архив
“Ева квартет” е създаден през 1995 година от Милен Иванов – завършил дирижиране в Държавната музикална академия – София, и четири момичета от женския народен хор “Мистерията на българските гласове”: Гергана Димитрова – сопран, София Ковачева – мецосопран, Евелина Спасова – алт, Даниела Стоичкова – контраалт. Всяка от певиците в “Ева квартет” е носител на индивидуален стил на областта, чийто представител е - Гергана пресътворява традиционната музика на Северна България, София – на Тракия, Евелина – на Граово, и Даниела – на Кюстендилския регион. И четирите момичета са с музикално образование – завършили са музикалните училища за български фолклор.
В репертоара на “Ева квартет” са включени предимно обработки на народни песни, правени специално за тях от младите композитори Красимир Кондов, Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов и др. Изпълняват и песни на изявени български композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов, Стефан Драгодтинов. Важно място в репертоара на квартета заемат автентичните народни песни – запазени непокътнати в чистия им вид, така както са се пеели през вековете.
Почти от самото си създаване “Ева квартет” отдава важно значение на църковнославянската музика, която е неизменна в техния репертоар и до днес. Поради спецификата на този музикален жанр, певиците променят начина на звукоизвиличане и изпълнение, за да предадат максимално вярно атмосферата, смисъла и въздействието на църковната музика.
„Кожи льо, писан и шарен” в обработка на Срефка Кушлева е един от шедьоврите в песенната ни култура. Песента е любима на певиците от квартета, които я изпълняват винаги с огромно удоволствие и вълнение. Въздействаща, нежна и красива, тя винаги има място в програмата на „Ева квартет”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна