Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралският оперен театър „Ковънт гардън” поставя за първи път „Царска годеница” от Николай Римски-Корсаков

Сцена от операта.
Снимка: Архив
Лондон, месец април, 2011 г.
В британската столица кипи трескава подготовка за едно събитие, което ще привлече погледите на целия свят. На 29 април, принц Уилям, най-големият син на престолонаследника на английската корона, ще се ожени за своята годеница Кейт Мидълтън – красиво и възпитано момиче от заможно буржоазно семейство, но без капка синя кръв във вените си.
По същото време и в Кралския оперен театър „Ковънт гардън” тече усилена подготовка. За първи път там ще се играе една от оперите на Николай Римски-Корсаков. В нея също се разказва за една красива и добродетелна девойка, дъщеря на богат търговец, на която се е паднала огромната чест да се омъжи за коронования владетел на родината си. Нейната история обаче не завършва с ослепително бяла рокля, приказна сватба и свенлива целувка с любимия на балкона на двореца пред погледите на ликуващия народ. Историята на Марфа, главната героиня от операта „Царска годеница”е съвсем различна и за съжаление без щастлив завършек...

На 8 октомври ще ви предложим документален запис от премиерна постановка на „Царска годеница” в „Ковънт гардън”, състояла се на 14 април 2011 г. Операта е добре позната у нас, но не и на Запад, ето защо не е изненадващ фактът, че такъв водещ театър посяга към творбата цели 112 години след нейното появяване. Макар, че действието и се развива в Русия на XVI век, според режисьора на постановката Пол Кърън приликите с модерна Русия са изключително много. Ето защо историята в неговия прочит е пренесена в съвременна Москва и по-точно сред прослойката на руските новобогаташи и властимащи. За да пресъздаде тази атмосфера той се опира почти изцяло на руски състав. В Марфа ще се превъплъти Марина Поплавская, младия тенор Дмитрий Попов изпълнява Иван Ликов, а Александър Виноградов е Малюта Скуратов. В другата главна женска роля – тази на Любаша, ще чуем Екатерина Губанова. Участват още: Йохан Ройтер (Григорий Грязной), Паата Бурчуладзе (Собакин), Василий Горшков (Елисей Бомелий) и др. Диригент на хора и оркестъра на „Ковънт гардън” е Марк Елдър.

Съдържание на операта
По публикацията работи: Росица Казакова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна