Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Герджиков - 30-годишна творческа дейност

Първи фестивал Stravaganza (Каварна, 2007 г.). Бароково трио в състав: Димитър Маринкев (барокова флейта), Йосиф Герджиков (вокал) и Явор Генов (лютня) (от ляво на дясно)
Снимка: Мануела Манчева

Йосиф Герджиков е един от най-пристрастените и изявени интерпретатори на бароковата музика у нас. В тридесетгодишната му творческа дейност са вписани разностранни изяви, свързани с неговото активно присъствие на музикалната сцена.
Освен диригент, осъществил премиерни за България изпълнения на мащабни кантатно-ораториални творби, той е прекрасен солист, талантлив педагог и ценен сътрудник в музикалните предавания на програма „Христо Ботев”.
Както обикновено, всичко започва от детството и семейната среда. Баща му е пианист, а майката - литератор, и съвсем обяснимо е неговото израстване в обкръжението на хора на изкуството. То е свързано и с хор „Бодра смяна”, обучение в музикалното училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, която завършва със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и проф. Васил Казанджиев. От 1981 година започва сътрудничеството му с диригента Валентин Бобевски, ръководител на смесения хор „Дружна песен” (днешното име на състава е „Света София”). Това сътрудничество продължава и досега, белязано от многобройни успешни сценични изяви у нас и в чужбина и спомена за първото вокално соло, изпято в столичната зала „България”.
Следват камерни концерти с ренесансова музика в партньорство с пианиста Тодор Петров и специализации в областта на ренесансовата и барокова музика. След доктората на тема „Барокова музика”, съвсем обяснимо идва желанието на Йосиф Герджиков да създаде „Хенделово общество” в България през 1991 година, паралелно с което започва и педагогическата му дейност; той е един от съоснователите на театралния колеж „Любен Гройс”.
Осем години по-късно е поканен за ръководител на вокалната формация „Юлангело”, с която музицира в цял свят и има звукозаписна дейност с поредица компактдискове. По-специално място сред тях заема вторият албум със заглавие „Ръкописът” с български църковни песнопения, издаден през декември 2004 година. Това са майсторски композиции на монаси от Рилския манастир, съставящи ръкопис от началото на 19 век – исторически паметник на Рилската певческа школа. Чрез него музикантите са си поставили за цел да изследват влиянието на певческата традиция от различните етнографски райони на страната върху църковното пеене.
Две години по-късно формацията записва и издава популярни български възрожденски и родолюбиви песни, събрани в албума „Вятър ечи”. Този диск е направен по проект, целящ запазването на културните традиции на общността, за ползване от читалища и училища на територията на община София. В края на 2006 година „Юлангело” издава албума Golden Concert Programme, съдържащ най-доброто от репертоара на групата.  
Присъствието на Йосиф Герджиков в музикалния живот е свързано и със значими за България премиери: концертно изпълнение на операта „Царицата на феите” от Хенри Пърсел (1998), Stravaganza dei Medici (2006) и Баховия Йоханес пасион (2011), предшествано от четири последователни изпълнения на Матеус пасион в периода 2007-2010 година. За първи път в Русе с театралния ансамбъл FAMA и солисти от ОФД, Русе, той представя антични образци от пети век преди новата ера.
Гастролира с църковна хорова музика у нас и в чужбина, като участва на престижни музикални фестивали. Печели златен приз на фестивала в Eastedfod South Africa (ЮАР). От 1988 година разработва музикални програми на тема Античност и Ренесанс в различни професионални учебно-театрални институти в България.
Автор и водещ е на поредицата „Сценичната образност във вокално-инструменталните произведения от Ренесанса и Барока” в БНР - програма „Христо Ботев”, започнала през 2007 година с българската премиера на Stravaganza dei Medici, последвана от портрет на Клаудио Монтеверди.
Така, съвсем накратко, изглежда тридесетгодишната неуморна и вдъхновена дейност на Йосиф Герджиков. На тридесет и първи август тази година, той отпразнува и своя петдесети рожден ден - два хубави повода да му посветим днешната петъчна музикална вечер. В ефирното студио на програма „Христо Ботев” до него ще бъдат диригентите акад. Валентин Бобевски и Елиянка Михайлова, заедно с певеца Пламен Бейков.
Музиката, която ще излъчим, почти изцяло е от личния архив на нашия специален гост.
Скъпи слушатели, очакваме и вашето активно присъствие в двучасовата ни среща на тел. 02/9640260

петък, 21 октомври от 19.30 часа

По публикацията работи: Мануела Манчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна