Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в Музикалния театър - премиера на „Лелята на Чарли” от Оскар Фелцман

Представлението е днес от 19.00 часа и е събрало в едно звуковия образ на прословутата руска душевност и на тънкия английски хумор. Музиката е написана през 1973 година от един от най-популярните руски композитори в шлагерната, филмовата и естрадна музика, притежателят на не съвсем руското име Оскар Фелцман. Преди повече от век пък е написан текстът по мотиви на пиесата на Томас Брендън.
Диригентът Георги Томов в „Нашият ден”:
Минало е доста време и аз затова си позволих да попременя някои елементи най-вече в ударната секция, защото ритъмът е основата в един мюзикъл. Постарах се да звучи по-съвременно. Не съм променил обаче основната идея на автора. Тя всъщност в основата си включва най-разнообразни мотиви, елементи от джаза в  различни форми, много латиноелементи като танго, самба, румба, боса нова, които във всеки един от номерата са използвани в конкретен контекст.
Именно това разнообразие се опитах да подсиля и да го осъвременя. Има едни руски маршове от епохата, които обаче звучат хубаво и подходящо спрямо действието, което се развива на сцената. Личи си руското присъствие в мелодиката, в хармонията, в начина на поднасяне на материята. Ролята на лелята на Чарли се изпълнява от мъж, което е най-смешното. Пиесата е голямо предизвикателство за артистите. Това е сериозен хап за всеки от тях, особено за централната роля на лелята.

Александър Мутафчийски, който изпълнява тази централна роля, разказва:
В случая мога да кажа, че това е главната героиня. За втори път, откакто съм артист в театъра, имам удоволствието да се превъплътя в жена и оттук нататък да изпадна във всякакви абсурдни ситуации. В същото време се забавлявам безумно от цялата тази неразбория по сцената, предписана от автора, разбира се.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна