Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Бехар: Ароматите на живота са във всяка човешка среща, във всяко изживяване, във всеки успех, мечта и цел

Снимка: Кирчо Стоичков

Ще започна представянето на моя гост с един цитат от Робърт Фулам, а именно:
„Всичко, което трябва да зная, съм научил в детската градина.
Повечето от онова, което ми е било потребно, за да се науча как да живея, какво да правя, как да се държа, съм усвоил в детската градина. Мъдростта не е горе на върха, където блести заветната диплома, а там, в пясъчника на детската площадка. Ето какво научих там: Делете всичко. Играйте честно. Не удряйте хората. Оставяйте нещата там, където сте ги намерили. Разчистете, ако сте разхвърляли. Не вземайте вещи, които не са ваши. Извинете се, когато сте обидили някого...”
Максим Бехар е от тези хора, с които не усещаш напрежение, когато разговаряш, и най-важното, ако четеш между редовете на думите му, винаги има какво да научиш. Защо започнах представянето му с горния цитат - ами защото той знае отлично как да живее, изпитвайки радост и удоволетворение от нещата, които прави. Не приема нищо на всяка цена.
„Може да звучи странно на някои хора, но аз не станах студент веднага след завършването на училище. Питаш ме кога съм усетил, че правя сам своя избор - именно тогава, защото започнах работа. Тогава се усетих свободен в избора си. Никога няма да забравя как моят баща ме изпращаше всяка сутрин за работа с топло кафе, което ми приготвяше в една кофичка от кисело мляко „Снежанка”. Много обичах разговорите с моя баща! Останах от малък без майка, но той никога не позволи да бъда тъжно дете. Слава богу, в лицето на втората му съпруга открих и свой добър приятел, и до днес общувам с нея и ми е много хубаво.”
„На какво ухае детството ми?...
(замисля се), на свобода преди всичко, но и на липи, защото на моя любим булевард, на който израснах „Славянски” в град Шумен имаше много липи. Ухае ми на честни приятелства, без меркантилност или непочтеност, ухае ми на хубави срещи и дълги смислени разговори...
Ароматите на живота са във всяка човешка среща, във всяко изживяване, във всеки успех, мечта и цел! Хубаво е да съхраняваме всеки такъв житейски аромат и спомен като най-голямото ни човешко богатство.”

неделя, 27 май от 10.00 часа

По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна