Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Неделя вечер” в понеделник, Варна

Снимка: Даниела Манолова
Обичате ли морето? Особено през лятото? На 25 юни, понеделник вечер, „Радиотеатърът” за първи път в близо 77-годишната си история, „кацна” там, от където тръгва - Радио Варна.
Вечерта предстоеше уникално събитие – прослушване на радиоспектакъла „Неделя вечер” от Захари Карабашлиев с публика, антракт и разговор след това. Ние пристигнахме от София, а авторът долетя от Сан Диего в родния си град за събитието.
Кой е всъщност Захари Карабашлиев? Роден във Варна, завършва българска филология в Шуменския университет. Пише критически текстове, после разкази. Публикува в „Литературен вестник”, „24 часа”, списанията „МАХ”, „ЛИК”, „ЕВА”. Свири на китара, води радиопредаване в „Радио Шумен”, работи и в Радио Варна.
В края на 1997 г. заминава за Америка със семейството си. Запален по снимането, учи „Художествена фотография” в Университета в Охайо. Занимава се с фотография професионално, участва в изложби, работи с джаз музиканти, снима портрети. Семейството се премества в Калифорния и Захари започва да пише по-сериозно. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино- и театрални постановки. Пише драматургия на български и английски език. Първият роман на Захари Карабашлиев – „18% сиво” е много добре приет от публиката в България, печели наградата „Цветето на Хеликон” за 2008 г. за най-продаван роман; преиздаван е няколко пъти. Пиесите му „Аутопсия” (2004), „Неделя вечер” (2006) и „Откат” (2008) са публикувани и отличавани на фестивали и конкурси. „Неделя вечер” е поставена в театър „София” и печели наградата Аскеер.
Салонът на студиото във Варна се изпълни с публика в понеделник вечерта. Слушателите постепенно навлизаха в съдбите на героите. След антракта варненци чуха втората част на пиесата и усетиха как слушането става виждане. Имаше различни мнения. Когато ставаше дума за майсторството на автор, режисьор и актьори, оценките бяха единодушни. Слушателка от по-зрялото поколение с вълнение благодари за необичайното изживяване. Писателка отправи критика за тишината на диалозите в първата част на радиоспектакъла; режисьорът Георги Михалков обясни, че именно тишината е режисьорско решение. Че тя е нещо, което липсва в съвременното изкуство, както и в живота ни, така че понякога именно паузата определя драматизма на момента. Млад зрител отговори на въпроса на автора, дали всичко се разбира, защото пиесата борави свободно с времето в бъдещето и миналото, че не само е разбрал, но и е дълбоко развълнуван от историята. Публиката дълго не си тръгваше, търсеше отговори на вечните въпроси, поставени в пиесата. За любовта, живота и смъртта. За вината на актрисата, която не успява да бъде добра майка, за разпадащото се приятелско семейство, за трагедията на дъщерята, лишена от майчина любов и грижи.

На нашите слушатели предлагаме в два поредни неделни следобеда, 1 и 8 юли, от 16.00 часа, по програма „Христо Ботев” вълнуващия радиоспектакъл „Неделя вечер” от Захари Карабашлиев. Под режисурата на професор Здравко Митков, с актрисите Лили Маравиля, Гергана Плетньова и Мила Банчева. Чудесно им партнира и Робърт Янакиев.
По публикацията работи: Майа Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна