Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на проф. Георги Бакалов

Снимка: БГНЕС
През целия си съзнателен живот проф. Георги Бакалов бе част от Църквата Христова и винаги с делата си доказваше, че е нейно чедо. В трудните и противоречиви години на прехода се опитваше да помага с каквото може, за да стане по-достъпна и разбираема дейността на БПЦ. Участваше в различни комисии, където църковният глас бе чуван чрез него. Председател бе на първата комисия по религиозно образование, съставена още през 1997 г., която изготви и първия учебник по религия в общообразователното училище.
Десет години по-късно оглави и Съвета по въпросите на обучението по религия в училище към Министерството на образованието, младежта и науката; изготви първата концепция за религиозно образование у нас, която не бе приета от Св. Синод на БПЦ, но това не спря желанието му да помага. Без да хвърля камъни срещу църквата и нейното ръководство, той казваше истините за болната ни църква, но май тези, които следваше да го чуят и да се възползват от ерудицията, интелекта, и знанията му не желаеха да го сторят.

Предаването в негова памет е от 20 юни 2010 г., Деня на св. Наум Охридски, непосредствено след излизането на „Летопис на Българската православна църква”, том 1.
По публикацията работи: Ана-Мария Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна