Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотеатърът представя: известния френски драматург Бернар Мари Колтес с най-известната му пиеса „В самотата на памуковите полета”

Афиш на парижкия театър Le Proscenium от 2009 г. за постановката „В самотата на памуковите полета”.
Снимка: Архив

Бернар Мари Колтес е сред най-известните, изучавани в училище и поставяни френски съвременни драматурзи. У нас на сцена са поставяни пиесите му „В самотата на памуковите полета”, „Роберто Зуко”, „Нощта преди горите”. Неговите текстове за сцена трудно могат да бъдат наречени пиеси в строгия, класически смисъл на думата. Те са сблъсъци на различни гледни точки, желание да се артикулират труднопроизносимите желания, копнежи, драми, вътрешни катаклизми, прозрения. Колтес се стреми да освети, да направи прозрачен и достъпен за другите объркания и някак безплоден вътрешен свят на съвременния човек. Стреми се да открие у зрителя онази територия на най-дълбинната му чувствителност, чрез която той най-дълбоко ще открие своята идентичност.
„В самотата на памуковите полета” - радиопостановката, която ще чуем, е нестандартен, изненадващ текст, който ще ни накара дълго да останем замислени над него.

неделя, 2 септември от 16.00 часа

По публикацията работи: Теодора Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени