Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Първо студио на БНР – концерт на камерен хор „Гаудеамус”, 14 декември, 19 часа

Снимка: хор „Гаудеамус”
В коледния афиш на Първо студио на БНР тази година присъства певчески състав от Пловдив, който винаги се посреща с голям възторг от публиката. Създаден е само преди шест години, но в тях са вписани многобройни участия на наши и чужди сцени, отличия и високи оценки за изпълнителско майсторство. Хорът е студентски и академичен, защото негов дом е пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, а създател и диригент е доц. д-р Весела Гелева. Освен преподавател по хорово дирижиране и курсов хор в Академията, тя ръководи още два състава: църковния хор при храм „Св. Троица” в града и от септември 2010 е диригент на хора при Държавна опера – Пловдив.

В петъчната музикална вечер на програма „Христо Ботев”, излъчвана директно от Първо студио на БНР, наш специален гост е Академичният смесен камерен хор „Гаудеамус”. Този младежки състав пее с удоволствие на фестивалните сцени в Поморие, Ямбол, Благоевград, Габрово, КК „Албена” и София, където редовно е канен да участва в Панорама на българското хорово изкуство и концертния цикъл Viva la musica. Традиционни са изявите му с учебния оркестър на Пловдивската музикална академия в кантатно-ораториални и оперни творби, както и присъствието в ежегодния музикално-сценичен проект на Европейския съюз във Франция и Великобритания с изпълнения на Stabat Мater от Перголези, The Fairy Queen от Пърсел, мотети от Бах, Requiem от Арно Дюмон, операта „Семела” от Хендел, мадригали на Монтеверди и други. Хор „Гаудеамус” е осъществил премиери на творби от съвременните френски автори: Карол Бефа, Филип Ерсан и Филип Мазе.

© Снимка: хор „Гаудеамус”


През 2012 година съставът е отличен с наградата на фондация „Петя Павлович” и Сдружението на академичните хорове в България за високи художествено-творчески постижения в областта на българското хорово изпълнителство и получи номинация за наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира” в категория „Хорово изкуство”.
Първата среща на нашия екип с певците от „Гаудеамус” бе на 9 декември 2009 година в Концертното студио на Радио Пловдив и оттогава предколедните ефирни изяви се превърнаха в традиция.

На 14 декември, петък, съставът ще зарадва столичната публика в Първо студио на БНР с изискана музикална програма от духовни и светски композиции на руски, европейски и американски автори.
Ето какво сподели диригентът Весела Гелева: „Програмата на концерта в БНР е изградена от ортодоксална и светска музика. На финала, ще прозвучи тропар посветен на Рождество Христово, с което артистите ще пожелаят щастливи празници на своята публика. Певците от академичния хор ще представят творби на Петър Динев, Сергей Фьодоров, Владимир Файнер, Дмитрий Бортнянски, Габриел Форе, Хорхе Ернандес, Ендрю Лойд Уебър, Пламен Арабов, Ерик Уитакър.
С концерта си, бихме искали да отправим посланието: повече хора да запазят обичта и топлотата си към изкуството, като останат вярна публика на любимите си артисти! Надяваме се, че публиката ще хареса музиката на съвременния композитор Пламен Арабов – преподавател в АМТИИ, професор по хармония и аранжиране, автор на много хорови песни и обработки. Сред авторите, които представяме е и Петър Динев, който е изключително стойностен, но творчеството му е малко познато в България”.

Входът е свободен, а началният час на концерта е 19.00 часа. Заповядайте!

Прочетете повече за камерен хор „Гаудеамус”, Пловдив.
По публикацията работи: Мануела Манчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна