Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Или го влачим, или го бутаме тоя живот”

Премиера с публика във Второ студио на БНР на „Три бири Ново време” от Георги Василски. Радиопиесата ще бъде излъчена по програма "Христо Ботев" на 17 февруари от 16.00 часа.
Снимка: Димитър Василев
С тази моя любима реплика от радиоспектакъла „Три бири Ново време” на Георги Василски започвам моя разказ за поредната премиера на живо на Радиотеатъра. Не защото репликата определя преживяното тържество, а защото определя живота и съдбата на тримата главни герои в пиесата: Иван, Тошо и Стоица. Това са своего рода философи, макар и тръгнали да търсят не човека, а студената бира, например. И своята бъдеща съдба. А съдбите на героите в комедията на Георги Василски са трагикомични, но до болка познати от нашето, собствено ежедневие.

На 11 февруари в 17.00 часа във Второ студио на БНР публиката, дошла да чуе поредната премиера с прослушване на живо на Радиотеатъра, напълни заличката. Имаше правостоящи и такива, насядали по стълбите. За първи път предлагахме комедия в нашия репетоар и моето вълнение как ще бъде приета тя, беше огромно. Сред зрителите присъстваха бившия генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, бившия директор на програма „Христо Ботев” Петър Колев, президентът на Театъраутор Петър Маринков, както и съпругата му, водещата от програма „Хоризонт” Лили Маринкова, поетът академик Румен Леонидов, музикалната водеща, получила наскоро своя „Златен будилник” Аделина Александрова, бившият продуцент на програма „Христо Ботев” Борис Арнаудов, нашите колеги от „Хумор и сатира” Весел Цанков и Деян Копчев, които би трябвало да бъдат и най-сериозните ни критици, директорът на интернет радио Бин@р Паулиана Новакова, заместник-председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Николай Павлов, изкуствоведът Митко Новков, много колеги, приятели и разбира се, почитатели на Радиотеатъра. За моя голяма радост тук бяха и режисьорът Борис Панкин, както и част от актьорския екип: Мариан Бачев, Михаил Петров и Николай Антонов.
Моите притеснения, че комедията е сложен и труден жанр и непредвидим що се отнася до смеха и до зрителите, изчезнаха още с първите реплики на радиоспектакъла. Хората искрено се забавляваха и това пролича на финала, когато ръкоплясканията не спираха и публиката повика автора на микрофона. Аз се радвах от сърце на познати лица сред публиката, които вече редовно следят премиерите ни на живо, на поздравите им и най-вече ме трогна една учителка, която сподели, че е дошла от Божурище, където Радиотеатърът има група горещи почитатели. Смехът, забавлението и доброто настроение не ни напуснаха, докато не се разделихме с пожелания за нови премиери.
На 17 февруари от 16.00 часа по програма „Христо Ботев” нашите почитатели, които нямаха радостта да се срещнем на живо, могат да чуят премиерата на „Три бири Ново време”, първата радиопиеса на радиожурналистът Георги Василски, с режисьор Борис Панкин и участието на актьорите Мариан Бачев, Сава Пиперов, Михаил Петров, Николай Антонов, Христо Чешмеджиев и Юлиян Балахуров. Нека се посмеем на нашенските си мечти и неудачи, на българската си трагикомична съдба.
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени