Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Юрий Башмет и Симфоничния оркестър на БНР - директно от НДК на 8 март, от 19.00 часа

Снимка: Архив

Прочутият виолист Юрий Башмет ще отпразнува своя 60-годишен юбилей в България. Един от най-великите живи музиканти в света отправи лична покана за честването към маестро Емил Табаков и ръководения от него Симфоничен оркестър на Българското национално радио.
На 8 март в зала № 1 на НДК в 19.00 часа на сцената заедно с Башмет и радиосимфониците ще излязат Мария Федотова (флейта), Виктория Корольова (флейта) и Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов. „Не/сън в лятна нощ” от Алфред Шнитке, Концерт за две флейти от Емил Табаков и българската премиера на „Стикс” за виола, смесен хор и оркестър от Гия Канчели са произведенията, които българската публика ще има удоволствието да чуе в изпълнението на великолепните музиканти. В своята творба, посветена на Башмет, големият грузински композитор се прощава със своите приятели, напуснали света на живите.
Специално за юбилея в София ще пристигне и самият Канчели. Така тази концертна вечер обещава да се превърне в събитие за сезона.
Концертът се осъществява благодарение на генералния спонсор „Газпром експорт” и с любезното съдействие на Министерството на културата, Столичната община и Националния дворец на културата, както и на Българската национална телевизия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна