Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио „Жубран” от Палестина

Снимка: letriojoubran.com
Триото е съставено от Самир, Уисан и Аднан - трима братя, родени в Назарет с фамилията Жубран. Семейството им е музикално, всички свирят на уд - древна семейна традиция. Освен изпълнителското изкуство на този инструмент от четири поколения те съхраняват и познанията за неговата изработка. Удът е символ на съвременната и традиционната арабска музика. Този струнен музикален инструмент е характерен не само за Близкия Изток, но и за Кавказ, Централна и Мала Азия, а в Европа е пренесен от арабите и става предшественик на лютнята. Произхожда от древноперсийския инструмент барбат и според някои теории името му се превежда като „дърво”. Обикновено с него се съпровождат солови изпълнения на певци, наричан е „Султанът на арабската музика”. Новият поглед на тримата братя Жубран превръща изпълненията на уд в музикална страст, блестяща сръчност и начин на живот.
Трио „Жубран” е създадено по идея на най-малкия брат Аднан в Люксембургската градина на Париж през 2006 г. Към ансамбъла в последните 7 години се присъединява и музикантът-философ Юсеф Хбейш, който внася допълнителна красота с ритмите на ударните инструменти.
Ще ви запознаем и с майсторското изкуство на индийския цигулар Пандит Вишну Говинд Джог (1921-2004). Обучението си започва на 12 години при майстори като баба Аллаудин Кан и Пандит Ратанджанкар. В творчеството си Пандит успява да трансформира един западен инструмент - цигулката, и тя да стане част от индийската класическа музика. Индиецът е свирил в утвърдени концертни зали на Запад като „Карнеги Хол”, „Линкълн Сентър”, „Медисън Скуеър Гардън”.

сряда, 27 март от 18.30 часа
По публикацията работи: Александър Заралиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна