Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На „Кукер без маска” в Малко Търново

Снимка: Община Малко Търново

На 17 март 2013 г., когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т. нар. странджански Кукер без маска. Този древен обичай има своите специфични особености и е признат от редица български фолклористи и изследователи на тракийската древност за най-древното проявление на тракийския бог Дионис. Населението, което от хилядолетия живее във вътрешността на Странджа планина, е генетически обединено от обща обичайно-обредна система. Това е районът на рупската етнографска група, чиито най-отличителни особености са свързани с два обреда, които не се срещат никъде другаде в България - това са нестинарството, свързано с култа към Св. св. Константин и Елена, и старото обредно представление - кукер без маска, наричан още „Бял кукер”. Той има своите местни различия от всички други кукерски празници, изпълнявани на територията на България. Към него е прикрепено още едно обредно действие наречено Паликош. Традицията продължава да се спазва автентично, което я прави атрактивна за представяне пред по-голяма публика - гости на града, туристи и местни жители. Община Малко Търново има за цел да популяризира този изключително интересен празник сред повече българи и затова очаквайте в деня на празника - 17 март от 11.00 ч., в предаването „Фолк парти” да се включи Валентин Атанасов.
А за тези, които искат да видят на живо празника, ето и програмата, предоставена ни от община Малко Търново:

Програма на обредно представление „Бял Кукер” и обряда „Пали-кош”: 

10.00 ч. - Демонстрация на занаяти и странджански кулинарни специалитети на площад „Преображение”. Демонстрацията и продажбата продължава през целия ден, съпроводени с импровизирани фолклорни песни и танци - участие на професионални, любителски групи и всички присъстващи.
10.00 ч. – Начало на обредното представление. Излизане на Кукерското шествие, което продължава през целия ден.
Кукерската дружина тръгва от Младежки дом и отива при кмета на общината за благословия (в приемната). Шествието отива на площад „Преображение” и се изпълнява ритуалното кукерско хоро.
Кукерската дружина обхожда целия град. Посещават се домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината.
17.00 ч. - Кукерската дружина отива в центъра на града.
17.30 ч. - Представя се кукерския ритуал „Заораване”.
18.00 ч. - Следва традиционният обряд „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

Празникът продължава със странджански хорà и веселие.
За желаещите вечерта завършва с кукерско хоро.

неделя, 17 март от 11.00 часа

По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна