Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Минчев и Радиосимфониците ще свирят творби от полски композитори под диригентството на Томас Калб

Минчо Минчев (вляво) и Томас Калб
Снимка: Архив
Творби от полски композитори ще звучат в зала „България”. В 19 часа на 26 април, петък, Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Томас Калб ще отбележи 100-годишнината от рождението на Витолд Лютославски с изпълнението на неговото произведение „Книга за оркестър”. Творбата, написана през 1968, е своеобразна енциклопедия на оркестрови тембри. Високият професионализъм на гост-диригента Томас Калб е предпоставка за верния й прочит.
Томас Калб учи дирижиране в Хамбург при Клаус-Петер Зайбел и Вилхем Брюкнер Рюгеберг. След като печели конкурс за диригенти на Германския съвет за музика през 1987 година, Серджу Челибидаке го кани да дирижира концерт с Мюнхенска филхармония в Бетовеновата зала в Бон (1989). В продължение на три години е първи диригент в Gärtnerplatztheater в Мюнхен. През 1992 заема същата длъжност в Националния театър в Манхайм. След като единадесет години е генерален музикален директор в Хайделберг, Калб избира кариерата на гост-диригент. Има редица ангажименти с Мюнхенска филхармония, със симфоничните оркестри на Баварското и Северногерманското радио. Редовен гост-диригент на Мюнхенския радиооркестър, филхармоничния оркестър на Вюртемберг на фестивала в Брегенц, филхармоничния оркестър на югозападна Германия, филхармоничен оркестър „Котбус”, филхармония „Нойбранденбург”, симфоничния оркестър на радио Щутгарт и на оркестъра на Българското национално радио. Реализирал е концертни турнета в САЩ, бившия Съветски съюз, Франция, Италия, Израел и Дания.
В петъчната концертна програма ще чуете още Концерта за цигулка № 1, оп. 14 от Хенрик Виенявски. Цигуларят-вундеркинд създава творбата във Ваймар през 1853 г. по време на гостуване при Лист. Посвещава я на краля на Прусия – Фридрих Вилхелм ІV. В концерта е запечатан пламенният изпълнителски маниер и съвършена техничност на 18-годишния Виенявски. Замайващите пасажи, елегантната орнаментика и ефектните щрихи в творбата изискват високо майсторство от изпълнителя. Предизвикателството е прието от известния български цигулар Минчо Минчев още на 17-годишна възраст, когато с изпълнението на този концерт става лауреат на международния конкурс „Хенрик Виенявски” в Полша. Сега големият музикант показва съвсем нов прочит на творбата, който е резултат от творческия му път.
Полската програма се допълва от Увертюрата към операта „Халка” на Станислав Монюшко.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на Полския институт в София и ще се излъчва директно по програма „Христо Ботев”.
Билети може да закупите на касата на „Кантус Фирмус” в зала България, касата на БНР на бул. „Драган Цанков” 4 и онлайн на www.ticketsbg.com.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени