Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на Концерт за алт саксофон от Пламен Джуров в изпълнението на Борис Петров и Симфоничния оркестър на БНР в зала „България”

Концертът ще бъде дирижиран от автора и излъчен директно на 10 май, от 19 часа по програма „Христо Ботев”.
Снимка: Архив
Пламен Джуров е доказан диригент и композитор. Той завършва Музикалната академия в София с три специалности: пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев, композиция при проф. Марин Големинов.
Борис Петров
През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенска филхармония, където работи в продължение на шест години. От 1988 г. е диригент на „Софийски солисти”. Професор е по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Негови студенти и специализанти работят в различни градове на света. Джуров пише предимно инструментална музика. Създаването на концерта е инспирирано от изпълнението на мексиканеца Хосе Питон на Концерта за саксофон и оркестър от Глазунов. Той силно впечатлява Джуров и поражда идеята за творбата. Концертът е съставен от три части: Symphonies – Cadenza – Moto perpetuo.
„На човешки език заглавията на частите бих ги превел като „Звучности” – какво чуваме около нас, звукът на нашето време; „Монолог” – човек разказва нещо за себе си; „Вечното движение...” – вечното движение на колелото на живота, но въпросът е къде си ти в това движение. Всъщност истинското име на произведението е „Саксофония” (Фантазия за оркестър), където саксофонът е коментатор. В случая ролята на „коментатор” е поверена на Борис Петров (алт саксофон), родословен музикант.” – казва Пламен Джуров.
Борис Петров участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 г. основава джаз трио „Русчук”, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992 г. От 2000 г. е солист-оркестрант в Биг бенда на БНР, кьдето работи и досега. Борис Петров е гост-музикант в много концерти на Симфоничния оркестьр на БНР.
В програмата ще чуете още Увертюра към операта „Вилхем Тел” от Джоакино Росини и Симфония № 4 „Италианска” от Феликс Менделсон.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна