Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков – директно от зала „България”, 14 юни, от 19 часа

Стойка Миланова
Снимка: личен архив

В последния концерт от сезона на Симфоничния оркестър на Българското национално радио солист е Стойка Миланова. Ученичката на Давид Ойстрах ще изпълни Концерт за цигулка № 2 от Сергей Прокофиев. Именно със записите на цигулковите концерти на Прокофиев заедно с Радиосимфоничния оркестър под диригентството на Васил Стефанов тя печели Голямата награда на Академията „Шарл Кро”.
В концертната програма ще прозвучат още Симфония № 6 „Патетична” от Пьотр Илич Чайковски и Симфония № 1 „Класическа” от Сергей Прокофиев.

За своята Шеста симфония Чайковски пише на брат си Модест: Считам това произведение за най-добрата и искрена творба, която съм писал до сега.
Заглавието Патетична е предложено от Модест в деня след премиерата на симфонията и композиторът го приема с охота. Девет дни след първото изпълнение на творбата Чайковски умира внезапно. Почти моментално обществеността повдига въпроси, които продължават да витаят във въздуха и до днес: дали тази лебедова песен не е била замислена като намек за самоубийство.
Идеята за написването на Първата симфония на Прокофиев се ражда в часовете по дирижиране при Николай Черепнин, който често е давал на композитора произведения от Йозеф Хайдн за упражнение.

Симфония № 1 Класическа е своеобразен реверанс към творчеството на Хайдн от страна на младия Прокофиев. Премиерно творбата е прозвучала под палката на самия композитор на 21 април 1918 година в Санкт Петербург.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени