Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 000 участници събира 45-ото издание на „Славееви нощи” в Айтос

Детска фолклорна група „Искрици” към Основно училище „Светлина”, с. Тополица.
Снимка: Община Айтос
Четиридесет и петото издание на традиционните фолклорни празници „Славееви нощи - 2013” започват днес и ще продължат до неделя в Айтос. Фолклорните празници „Славееви нощи” са инициирани от композитора Филип Кутев през 1968 година. Те се провеждат на откритата сцена в парк „Славеева река”.
Организатори са община Айтос и читалище „Васил Левски”. Наградният фонд е осигурен от Община Айтос и спонсори. Заявки за участие в петте конкурса, които се провеждат в рамките на „Славееви нощи”, са подали певчески групи, танцови състави, индивидуални изпълнители, фолклорни ансамбли, инструменталисти и оркестри с над 3000 участници. Конкурсите ще се проведат от 10.00 часа, в три възрастови групи - до 14, до 18 и над 18 години.
В неделя, от 11.00до 12.00 часа очаквайте директно по програма „Христо Ботев” на БНР и Радио Бургас, предаването „Фолк парти”, в което ще гостуват кмета на община Айтос, част от организаторите и проф. Елена Кутева. Заедно ще отбележим 45 години „Славееви нощи” и 110 години от рождението на Филип Кутев.
Фолклорните празници „Славееви нощи” имат за цел да продължат традициите на фолклорната песен, да стимулират интереса и любовта към националното ни музикално-певческо богатство, да утвърждават приемствеността между поколенията в усвояването на фолклорната култура като изключително важен момент от националната ни култура.
По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна