Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пиратът” – опера в две действия от Винченцо Белини (съдържание)

Либрето: Феличе Романи, по трагедията на Чарлз Матюрен „Бертрам”
Премиера: 27 октомври 1827 година в Миланската скала
Действието се развива на остров Сицилия през ХІІІ век

Действащи лица:
Ернесто - херцог на Калдора
Имоджене – негова жена
Гуартиеро - граф в изгнание и предводител на пиратите
Итулбо - приятел на Гуалтиеро
Гофредо - отшелник
Аделе - придворна дама в замъка Калдора

Първо действие
Буря край бреговете на Сицилия. Сред оцелелите на разбилия се кораб е Гуалтиеро. Станал е пират, след като го изгонили от Сицилия като враг на Анжуйската династия. На брега го разпознава Гофредо с прякор „самотникът”.
На него Гуалтиеро признава, че все още обича Имоджене. Не подозира, че тя вече е жена на Ернесто ди Калдора. На брега се появява Имоджене и кани моряците да се настанят в замъка. Докато спят тя разпознава Гуалтиеро и му разказва как са я омъжили против волята й. Зад вратата наднича нейното дете и това прави срещата с Гуалтиеро още по-мъчителна. Върнал се е Ернесто и неговите воини от битка с пиратите.
Херцог ди Калдора е гневен, тъй като съперникът му в любовта се е измъкнал невредим. Ернесто разпитва оцелелите моряци и за да не се издаде Гуалтиеро, приятелят му Итулбо отговаря на въпросите. Имоджене успява да склони съпруга си да освободи пленниците, а Гуалтиеро тайно настоява за среща с нея. Младата жена губи съзнание…

Второто действие
Аделе е успяла да убеди господарката си Имоджене да се срещне с Гуалтиеро и да изяснят отношенията си. Появява се Ернесто. Разгневеният съпруг обвинява Имоджене, че се държи необичайно хладно с него. А това означава, че още не е забравила предишния си любим.
Със свито сърце младата жена тръгва на срещата. Умолява Гуалтиеро да я забрави и да се спасява. Твърде късно е. Ернесто е научил за срещата и предизвиква Гуалтиеро. В последвалия двубой Ернесто е убит, а приближените му се заклеват да отмъстят. Успял да избяга, Гуалтиеро не намира покой и решава да се предаде. Моли Аделе да каже на господарката си, че винаги ще я обича и иска прошка за стореното.
Обесват Гуалтиеро недалеч от замъка Калдора. Имоджене, която е станала свидетел на смъртта на съпруга си и на своя любим, полудява…
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени