Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един концерт за 200-годишнината на Верди и Вагнер

Дворецът „Шьонбрун” във Виена, Австрия.
Снимка: Архив

Станалият традиционен вече „Концерт в лятна нощ” е сред най-популярните събития на открито в света на класическата музика. От 2008-ма насам, концертът се организира всяка година на открито в парка на двореца „Шьонбрун” във Виена, Австрия. Паркът служи като приказен декор за музикалната вечер, която е напълно безплатна за жителите и гостите на австрийската столица. Сцената е издигната пред величествения фонтан на Нептун, в сърцето на Шьонбрун парк.
Диригенти на предишните издания на летния концерт се изтъкнати майстори като Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Франц Велсер-Мьост, Валерий Гергиев и Густаво Дудамел.

Михаел Шаде

© Снимка: Харалд Хофман

На 30 май Виенската филхармония с гост-солист - швейцарският тенор Михаел Шаде - под диригентството на Лорин Маазел, изпълниха програма с популярни откъси от  произведения на Верди и Вагнер. Началото бе дадено с Триумфалния марш от „Аида”, който поведе публиката към любими мелодии от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от „Ломбардци”, Танци от „Отело” и Увертюри от „Луиза Милер” и „Силата на съдбата”. Музиката на Верди се редува с творби от Вагнер, като селекцията включва Прелюдия от „Нюрнбергските майстори певци”, Легенда за светия Граал от „Лоенгрин”, както и изключително популярната Езда на валкюрите от „Валкюра”.

Лорин Маазел

© Снимка: Бил Бернстейн

Диригент на тазгодишното издание на „Концерт в лятна нощ” e една от най-значимите фигури на световния подиум - маестро Лорин Маазел. В своята забележителна кариера, продължаваща повече от 70 години (той започва като дете-чудо още на 8-годишна възраст), Лорин Маазел дирижира близо 200 оркестъра и има над 300 звукозаписа. Той има специално отношение към Виена - бил е артистичен директор на Виенската държавна опера и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Популярният тенор Михаел Шаде, също е добре познат на австрийската публика с ролите си във Виенската държавна опера. Тенорът е в афишите и на всички световни оперни театри от Метрополитън опера в Ню Йорк и Ла Скала в Милано до Парижката опера и Фестивалът в Залцбург.

понеделник, 23 септември от 19.30 часа

По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна