Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пернатият змей от Чиченица

Чиченица (в превод от езика на маите – „в устата на кладенеца на Ица“) е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.
Снимка: Анелия Кръндева
В деня на пролетното равноденствие, още преди изгрев слънце, тълпи от хора се събират край пирамидата Кукулкан в древния град на маите Чиченица, за да наблюдават чудото на Пернатия змей. Щом слънцето се покаже на небето, странна зигзаговидна сянка сякаш пропълзява в четирите краища на пирамидата. Слиза надолу като оживяла каменна змия докато се съедини с главата в основите. Гледката е изумителна – великият бог Кукулкан се спуска от небето при хората!
Но как се получава така?… Кукулкан е стъпаловидна пирамида и стълбите имат доста големи каменни парапети. В дните на равноденствието при изгрев слънцето хвърля сянка от ъгъла на пирамидата и се виждат сенките на стъпалата по парапета. Напролет сянката сякаш „слиза”, а в деня на есенното равноденствие се „изкачва” обратно – Кукулкан се връща обратно на небето. Така хората са в постоянна връзка с боговете.

Още за чудесата на Чиченица, за крепостта на 40-те девойки в град Търмъз, Узбекистан и за двореца на астурийския крал Рамиро I – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!